BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Toktamış ile Gülen'in pozu çıldırtmıştı

Yazar Toktamış Ateş'in 14 yıl çalıştığı Cumhuriyet gazetesinde yaşadıkları ve ayrılığı çok konuşulmuştu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 69 yaşında hayatını kaybeden Toktamış Ateş'in "Atatürkçülük" anlayışı diğer Cumhuriyet yazarlarından farklıydı. Cumhriyet gazesinde yazarken, 1996 yılında Gülen ile ele ele tutuşması bazı kesimleri çok kızdırmıştı.

GAZETECİLER VE YAZARLAR VAKFINDAN ÖDÜL ALINCA

toktamiş.jpgİlk kırılma 1995 yılında yaşandı. Ateş, Zaman gazetesinde "Diyalog" yazısı başlattı. Fethullah Gülen'in onursal başkanlığını yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından "Hoşgörü Ödülü" alması büyük yankı uyandırdı. "Atatürkçü" olarak bilinen yazarın tören katılması kimi kalemlerce "hayal kırıklığı" ve "ihanet" olarak yorumlanmıştı. Kendi gazetesinde ve ulusalcı kesimlerce, Gülen cemaatine göz kırpmak ve şirin görünmekle suçlandı. 

GEÇ KALMIŞ MEDYA STARI

Hikmet Çetinkaya, Emin Çölaşan, Oktay Akbal, Dinç Tayanç, M. Tali Öngören, Yılmaz Yalçıner, Yalçın Pekşen gibi isimlerin hedefindeydi. Yeni Yüzyıl yazarı Atilla Dorsay her iki kesime de yükleniyordu. Dorsay "Toktamış Hoca'yı ne yapalım, yakalım mı?"' diye sorarken, Ateş'i de "Geç kalmış bir medya starı" olmakla itham ediyordu.

"TECAVÜZ EDENLERLE UZLAŞILMAZ"

Fatih Altaylı 14 Ocak 1996 tarihli Hürriyet'te konuyu ele aldığı yazı tartışılmıştı. Altaylı, bahsi geçen yazıda, "Eve zorla girip tecavüz edenlerle uzlaşılmaz ve hoşgörülü davranılmaz" diyor, Toktamış Ateş'i de böyleleriyle uzlaşmakla suçluyordu.

AK PARTİ'YE DESEK ÇIKTI

"BATARSA BİRLİKTE BATARIZ"

Toktamış Ateş, 2003 yılında Gülen'in yeni kitabı "İnsanın Özündeki Sevgi"ye bir önsöz yazdı. Ateş, kendisine sıkça yöneltilen 'Hocam, gericilerle nasıl bu kadar yakın olabiliyorsunuz?', ‘Bu tür adamlara nasıl dayanıyorsunuz?', ‘ Yoksa siz de mi değişiyorsunuz?' gibi sorulara böyle cevap verdi: “Aynı gemide gidiyoruz. Batarsa birlikte batarız. Ve amacımız, bu gemiyi batırmak değil, yüzdürmek olmalı. Hoşgörü, tüm bunlardan ötürü gerekli. Ve öyle sanıyorum ki Sayın Fethullah Gülen'i bu kitapta okuduklarınızı yazmaya iten faktörler de aynı.”

İkinci kırılma beraberinde istifayı getirdi. 2006 yılında AK Parti'nin 15 yeni üniversite projesine destek çıktığı yazısı krizin fitilin ateşledi. 

Prof. Ateş'in Cumhuriyet'le yollarını ayırmasına sebep olan olay şöyle gelişti: Prof. Ateş, köşesinde ,15 yeni üniversite kurulmasına çok soğuk bakmadığını, rektörlerin de Cumhurbaşkanı'nca atanacağını yazmıştı. YÖK Başkan Yardımcısı Prof. İsa Eşme, faksla Ateş'e cevabi mektup göndererek YÖK'ün iddialarını savundu. Ateş de özel mektupla Eşme'ye cevap gönderdi. Sonra , Eşme'nın Ateş'e faksladığı cevabi özel mektup, geçen çarşamba günü Cumhuriyet'in ''okur mektupları'' köşesinde ''Toktamış Ateş'e Açık Mektup'' başlığı ile yayınlandı.

CEVAP YAZISI YAYINLANMADI

Eşme'ye cevap verdiği halde mektubun bu köşede yayınlanmasına üzülen Ateş, cevap niteliğindeki bir yazıyı, kendi köşesinde yayınlanmak üzere gazeteye gönderdi. Yazı, gazete yönetimi tarafından yayına uygun bulunmadı. Bunun üzerine Ateş, gazete ile yollarını ayırdı. 14 yıldır haftada üç gün yazı yazdığı gazeteden, yazısının sansürlenmesi sebebiyle ayrıldığını belirten Prof.Ateş,'' Okur Mektupları köşesinde daha önce de eleştiriler oldu. Ben bu eleştiriye kızmış değilim. Benim üzüldüğüm,cevabi yazımın yayınlanmayışı.Bir gazetede , bir yazarın yazısını sansür etmemek lazım. Eğer sansür ediliyorsa, o yazarın orada yazmaması gerekir. Bende öyle yaptım.'' dedi.