BIST 10.895
DOLAR 32,20
EURO 34,97
ALTIN 2.510,54
HABER /  GÜNCEL

TMOdan fındık üreticisine müjde

TMO, fındık alımlarıyla ilgili son kararını verdi. Ofis, fındık alımlarını 2009'un Ocak ayına kadar sürdürelecek.

Abone ol Alımlar için üreticilere Mart sonuna kadar randevu veren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kış şartlarını dikkate alarak, alımlarını Ocak ayı sonuna kadar tamamlama kararı aldı.

TMO Genel Müdürü Mesut Köse, yaptığı açıklamada, Şubat ve Mart ayları için randevu verilen 30 bin üreticinin 50 bin ton fındığının 1-2 ay önce, Ocak ayı içinde alınacağını belirterek, bunun hem üreticiler, hem de piyasa açısından olumlu etkisinin olacağını söyledi. Bu amaçla, 3 bin ton olan günlük alım kapasitesi ile depolama imkanlarını artırdıklarını kaydeden 1 Aralık itibariyle 94 bin üreticiden toplam 186 bin ton ürün aldıklarını açıkladı.

TMO'NUN STOKLARI 650 BİN TON!

Köse’nin verdiği bilgiye göre, 1 Eylül’de başlayan ve 31 Ekim’de sona eren randevu verme süresince, 209 bin üreticiye 493 bin ton ürün alımı için randevu verildi. Üreticiler, genellikle taahhüt ettikleri fındığın yüzde 75’ini randevu tarihinde TMO’ya getiriyor. Bu nedenle, TMO’nun bu sezondaki alımının 370 bin tona ulaşması bekleniyor. Halen önceki yıllardaki alımları nedeniyle depolarında 436 bin ton fındık bulunan TMO’nun stokları, dönem sonunda 650 bin tonu geçebilecek.

RANDEVU İÇİN SON TARİH

Daha önce açıklanan alım politikası gereği Aralık ayında alım fiyatını 4,5 YTL’den 5 YTL’ye çıkardıklarını hatırlatan Köse, alımlarda geçici görevli personel çalıştırdıklarını belirterek, bu personelin aileleri ile bayram yapmasını sağlamak üzere, bayram süresince 6 gün alıma ara vereceklerini bildirdi. Köse, üreticilerin 1-2 ay öne alınan yeni randevu tarihlerini , "www,tmo.gov.tr" veya TC kimlik numaralarını girerek, "http://randevu.tmo.gov.tr" internet adreslerinden öğrenebileceğini kaydetti.
Fındık, mısır ve çeltik dahil alımlar için bugüne kadar üreticiye 472 milyon YTL ödediklerini de bildiren Genel Müdür Köse, ürün bedellerinin ödenmesi için kaynak arayışlarının sürdüğünü, Hazine’nin gerekli çalışmaları yaptığını söyledi.

TMO ayrıca, önceki yıllardan kalan fındığın yağlık olarak değerlendirilmesi için 30 bin ton satış ihalesi açtı. TMO, yurt içi fındık tüketimini artırmak amacıyla, perakende olarak satışa sunduğu kavrulmuş fındığın fiyatını da bugünden itibaren ortalama yüzde 34 düzeyinde düşürmüştü.