BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.395,76
HABER /  GÜNCEL

Tibetli bir genç de kendini yaktı

Dört çocuk annesi Tibetli bir kadının ardından 18 yaşında bir gencin de Çin'in baskılarını protesto amacıyla kendisini ateşe verdiği söyleniyor.

Abone ol

Çin'in güneybatısındaki Siçuan eyaletinde, Tibetli bir gencin, Çin'in Tibet'teki politikalarını protesto etmek amacıyla kendisini yaktığı yolunda haberler geliyor.

Sürgündeki Tibetli eylemciler, gencin 18 yaşında olduğunu ve kendisini bir kamu binası önünde ateşe verdiğini söylüyor.

Bölgede son günlerde üçüncü kez bir Tibetli kendisini ateşe veriyor.

Aynı bölgede dün de dört çocuk annesi Tibetli bir kadın kendisini yakmıştı.

Son bir yılda Çin yönetiminin baskılarını ve kültürlerinin erozyona uğramasını protesto ettiklerini söyleyen 20'den fazla Tibetli kendilerini ateşe vererek öldü.

Son aylarda Tibet yanlısı protestoların merkezlerinden biri olan Kirti manastırı yakınlarında kendisini yakan kadının da alevler içindeyken Tibet'e özgürlük verilmesini ve ruhani liderleri Dalay Lama'nın bölgeye dönmesini istediği bildiriliyor.

Yatırım ve önlem

Çin son zamanlarda Tibet'e ve Tibetlilerin yaşadığı diğer bölgelere ciddi yatırımlar yaparak ekonomiyi düzeltmeye ve bu yolla yerel halkı kazanmaya çalıştı.

Ancak aynı zamanda çok sayıda polis sevk etti, manastırlarda denetimi artırdı, internete ve cep telefonlarına kısmi kısıtlamalar getirdi.

Protestoların yoğunlaştığı Siçuan bölgesinin batısına ulaşmaya çalışan yabancı gazeteciler de geri çevrildi ya da gözaltına alındı.

Mart ayında Tibet için hassas görülen pekçok yıldönümü var; örneğin Dalai Lama'nın 1959 yılında sürgüne kaçması.

BBC'nin Asya-Pasifik uzmanı Viv Marsh, Çinli yetkililerin bu hafta Pekin'de toplanan Ulusal Halk Kongresi boyunca olay çıkmasını istemediğini belirtiyor.

Ayrıca bu yılın sonunda Çin Komünist Partisi'nde 10 yılda bir yapılan, kapsamlı bir liderlik değişimi var.