BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,63
ALTIN 2.392,29
HABER /  EKONOMİ

THY'nin Madonna atağı

Avrupa'nun en büyük havayolu şirketleriyle boy ölçüşmeye başlayan THY'nin, Madonna ile anlaşma arayışında olduğu iddia ediliyor.

Abone ol

Avrupa'nun en büyük havayolu şirketleriyle boy ölçüşmeye başlayan THY'nin, Madonna ile anlaşma arayışında olduğu iddia ediliyor.

Ulaştığı 30 milyonluk yolcu sayısıyla Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa ile boy ölçüşecek kapasiteye yaklaşan THY, 2012’de 40 milyon yolcu taşımayı hedefliyor. THY 58 uçak için sipariş verdi

Mevcut durumda 142 uçağı bulunan THY Avrupa’nın en büyüğü olmaya oynuyor. 2002 yılında taşıdığı 10 milyon yolcu sayısını hızlı bir artışla 30 milyona çıkaran THY’nin hedefi 5 yıl içinde Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa’nın yolcu sayısına ulaşmak. Büyüme hedefleriyle uyumlu bir yapılanmaya giden THY uçak filosunu 200’e çıkarıyor. THY bu çerçevede geniş gövdeli uçak serisinden 10 adet Airbus 330+2 Cargo ve 12 adet Boing 777 uçak siparişi verdi.

Dar gövdeli seriden ise 2011 yılında filoya katılacak şekilde 20’si kesin, 10’u opsiyonel olmak üzere 30 adet A320 sipariş edildi.

Ortalama yüzde 20 büyüme hedefleri bulunduğunu söyleyen THY Genel Müdürü Temel Kotil, reklamlar için Madonna ile görüşüleceği yönündeki söylentilerle ilgili olarak, “Önemli markaların önemli isimlerle biraraya gelmesi etkin bir iletişim stratejisidir” dedi. Büyüme hızıyla Avrupanın en çok konuşulan şirketi THY’nin Genel Müdürü Temel Kotil sorularımızı yanıtladı.

Önümüzdeki 5 yıl için ajandanızda hangi hedefler yazıyor?

THY belli bir periyod içinde 105 uçağın alımını kapsayan bir master plan hazırladı. Bunun bir bölümü 2011 yılı, bir bölümü 2012 yılı içinde bünyeye katılmış olacak. Gelecek yıl sonu itibariyle 200 uçağa yaklaşıyoruz. THY’nin filosu son 6 yılda iki kat büyüdü ve Avrupa’nın en genç filosu oldu. Şimdi bakın Lufthansa bizim iki katımız kadar yolcu taşıyor. Nisan itibariyle baktığınızda Lufthansa, arkasından Air France ve hemen arkasından biz geliyoruz. Projeksiyonlar Avrupa’nın en büyüğünü (Lufthansa oluyor) 5 yıl içinde yakalayabileceğimizi gösteriyor. Ulaştırma Bakanımız Binal Yıldırım’ın rotayı yeniden çizdiği 2002 sonundan bu yana yolcu sayısında 3 kat, ciro olarak 4 kat büyüdük.

Yeni müşteriyi nasıl kendinize çekeceksiniz?

Amerikan, Avrupa Havayolu şirketleri zarar açıklarken biz kâr açıklıyoruz. Yabancılar buna şaşırıyor. Büyük yenilikler geliyor. Uçakların iç dizaynlarını değiştiriyoruz. 12 adet Boeing 770 tipi uçağımız geliyor. First class’ları kaldırıyoruz. Bunun yerine bu yeni uçaklardan başlayarak ekonomi ile business arası bir sınıf oluşturuyoruz. Comfort class dediğimiz bu kategoride adeta uyuyarak seyahet edebilecek yolcu. İletişim, uçak, kalite, hizmet herşey bu hedeflere göre dizayn ediliyor şu anda. THY Do&Co 4.500 kabin memurunu tam gün eğitime almaya başladı. Kalitemizi daha da yükseltecek bu eğitimler yılda 12 kez tam gün yenilenecek.

‘Ülkeyi müdür olduktan sonra tanıdım’

7 yıldır bu görevdesiniz. Geriye dönüp baktığınızda nasıl bir adam görüyorsunuz aynada?


Verimlilik, gelir - gider, kâr hesapları, yolcu sayısı artışı... Bunların hepsi tamam, ancak geriye dönüp baktığımda bana kalan en büyük değerin Türkiye’yi tanımak olduğunu görüyorum. Tanımıyormuşum. Bakın Brezilya’ya gidiyorum, Kapadokya bölgesi ve burada doğan Aziz Saint George’u soruyorlar, Avrupa’ya gidiyorum Tarsus’taki Danyal peygamberin (İsrailoğullarına gönderildiği varsayılan peygamber) kabrini soruyorlar. Gidin görün Tarsus’ta inanılmaz bir turizm hazinesi olarak duruyor. Turizm bunun içinde de inanç turizminin çok öne çıktığını görüyorum dünyada. Gittiğim yerlerde bana sorulan sorulardan yola çıkarak edindiğim izlenimlerin hepsini kültür
bakanlığımıza bildiriyorum artık.

THY tanıtıma geç başladı

Kevin Costner’dan sonra bu kez Madonna’ya reklamlar için teklif götüreceğiniz söylentileri var...

Önemli markaları, sanatçıları THY ile özdeşleştirmenin etkin bir iletişim tekniği olduğunun farkındayız. Ama anlaşıp imza atmadan bir isim telafuz etmeyiz.

Cinlik yaptığımız iletişim kampanyalarımız olacak. Sürprizler yapacağız. THY 77 yıllık şirket. Ancak tanıtıma çok geç başladı. Son 3 - 4 yıldır tanıtım yapıyoruz.

Ve satışlarda birebir etkisini de görüyoruz. Diğer havayolu şirketleri 10 birim tanınıyorsa biz tanıtım işlerine geç başladığımız için hâlâ 2 birim tanınıyoruz.

Skykids dergisi geliyor Çocuk dergisi çıkaracağınız söyleniyor?

Bizim için en değerli yolcu kategorisidir çocuklar. Çocuk sevdimi anne kayıtsız kalamaz, anne sevdimi baba kayıtsız kalamaz! İşin esprisi bir yana artık bugün klasikler bile çizgi roman olarak basılıyor, çocuklar Machbet’i okuyorsa bu trendin dışında duramayız.

İnşallah çocukların gelişimine, sanat, kültür, eğitime yönelik içerik çok beğenilecek.