BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

THYden pilot açıklaması

Bazı pilotların uyuşturucu kullandığı yönündeki haberlere THY'den açıklama geldi. İşte THY'nin o açıklaması;

Abone ol Türk Hava Yollarında (THY) görev yapan tüm pilotların, her yıl periyodik Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden onaylı tam teşekküllü hastanelerde kontrolden geçip ''uçuşa elverişlidir'' raporu aldığı, bugüne kadar yapılan muayenelerde uyuşturucu kullanımıyla ilgili herhangi bir bulgunun tespit edilmediği bildirildi.

THY'den yapılan yazılı açıklamada, 25 Temmuz 2008'de bir gazetede yer alan ''Uyuşturucu bağımlısı THY pilotu'' başlıklı haber ve Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Coşkunol'a atfen yer alan ifadelerin titizlikle değerlendirildiği ve gerekli incelemelerin yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Türk Hava Yollarında görev yapan tüm pilotlarımız her yıl periyodik olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden onaylı tam teşekküllü hastanelerde kontrolden geçip 'uçuşa elverişlidir' raporu almaktadır. Bugüne kadar yapılan muayenelerde uyuşturucu kullanımıyla ilgili herhangi bir bulgu tespit edilmemiştir.

Haberde yer alan ifadeler her gün on binlerce yolcu taşıyan ülkemizin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi kimliğiyle büyük bir sorumluluğu olan ortaklığımızı ve çalışan pilotlarımızı zan altında bırakmıştır.''

Haberin yayımlanmasının hemen ardından, iddialar için Ege Üniversitesi ile Türkiye Havayolu Pilotları Derneğine (TALPA) bir yazı gönderilerek, bilgi istendiği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

''Ege Üniversitesi Rektörlüğünün ortaklığımıza gönderdiği 28 Temmuz 2008 tarihli yazıda, Prof. Dr. Hakan Coşkunol'un TBMM'de kurulan Araştırma Komisyonunda bilgi verdiği belirtilerek 'Türkiye'de madde kullanımının belirlenmesi ve bildirilmesi ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması hususunda, konuya ilişkin örnek oluşturması anlamında 'bir pilot, bir taksi sürücüsü, bir doktor madde kullanabiliyor ve bununla ilgili durum tedavi kurumlarında belirlendiğinde yapılması gerekenlere yönelik yönergeler çok net değil' şeklinde açıklama yapmıştır. Burada pilot sözcüğü, madde kullanımı çok ciddi risk oluşturabilecek meslek gruplarına bir örnek olarak verilmiştir. Hiçbir şekilde kişi ismi veya çalıştığı kurum belirtilmemiştir. Çıkan haberler doğru olmayıp, kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir. 23 Temmuz 2008 tarihli ilgili komisyonun meclis tutanağının incelenmesi konuyu daha da netleştirecektir. Hiçbir basın mensubu ile de bir kurum ismi, kişi veya kullanılan madde adı verilerek ya da ima edilerek bir görüşme yapılmamıştır' denilmektedir.''

TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz imzalı 25 Temmuz 2008 tarihinde gelen cevap yazısında ise Yılmaz'ın ''gazetede tarafımdan ifade edildiği şeklinde yapılan yayında şahsımca söylenmemiş ifadeler kullanılmıştır. Dernek Başkanı olarak alkol sorunu olan pilotların varlığının kabul edilebilir olması mümkün değildir'' açıklaması yaptığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Hem Ege Üniversitesi, hem de TALPA tarafından yapılan açıklamalar, Türk Hava Yollarında herhangi bir madde bağımlısı pilotun bulunmadığını göstermektedir. Uluslararası ve ulusal sivil havacılık otoritelerinin denetimi altında çalışmalarını yürüten Türk Hava Yollarının en önemli önceliği uçuş emniyetidir. Taşıdığı sorumluluğun bilincinde olan Türk Hava Yolları, her türlü sivil havacılık kurallarına titizlikle uymakta ve gereğini yapmaktadır. Binlerce çalışanıyla Türkiye'ye hizmet eden ortaklığımızın doğruluğu kanıtlanmamış duyumlarla hazırlanan haberlere konu edilmesi ve çalışanlarının zan altında bırakılması üzüntüyle karşılanmıştır.''