BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

THY grev birinci haftasında

THY yönetimi uçuşlarda bir aksama olmadığını söylerken, Hava-İş yönetimi üçü kargo uçuşu olmak üzere dört uçuşun iptal edildiğini belirtiyor.

Abone ol

Türk Hava Yolları'nda (THY) örgütlü Hava-İş sendikasının başlattığı grev birinci haftasını doldurdu.

THY yönetimi uçuşlarda bir aksama olmadığını söylerken, Hava-İş yönetimi üçü kargo uçuşu olmak üzere dört uçuşun iptal edildiğini belirtiyor. Sendikanın verdiği bilgiye dün yapılması gereken Misrata, Erbil ve Frankfurt kargo uçuşları iptal edildi.

Yine dün 08.40'ta kalkması gereken Antalya-İstanbul uçağının da grev nedeniyle seferini gerçekleştiremediği belirtiliyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Hava-İş sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, bunların yanı sıra uçakların kalkabilmesi için ekiplerin zorlukla oluşturabildiğini söylüyor:

"Geçen akşam 8 tane uçak son ana kadar yerde kaldı. Boş günü olan arkadaşların üzerinde baskı kurulmasıyla ekipler oluşturuldu. O ekiplerle uçuşlar tamamlanmaya başladı. Bunlar artacak" dedi.

Grevin işvereni zor durumda bırakmak için yapılmadığını, toplu iş sözleşmesindeki tıkanıklığın aşılması, Yargıtay kararıyla işe iade kararı çıkan arkadaşlarının işlerine dönmesini talep ettiklerini belirten Ayçin, "Bugün greve katılan insanlar yine bu şirkette çalışacaklar ve dışarıya açılan pencerenin temsilcisi olacaklar" diyor.

Ayçin, şu an çalışmaya devam edenlerin zor şartlarda uçuşa gittiklerini belirtiyor:

'Grev hiç etkilememiş gözüküyor'

"Evvelki gün bir arkadaşımız, aynı nedenlerle uçuşa hazır olmadığını belirterek uçuştan indi. Başka bir arkadaşımız, bir kabin amiri mide kanaması geçirdiği için uçaktan indirildi. Kalkmış uçak geri dönerek inişe geçti. Onun yerine gönderilen arkadaşımız, yedinci boş gününde uçuşa gitti. İstirahatta olan arkadaşımız uçuşa gönderiliyor. Bunlar elimizde TK sefer sayısına kadar kayıtlı bilgiler."

THY Genel Müdürü Temel Kotil'in dün yaptığı bir açıklamada "THY kendi inisiyatifiyle çalışanlarına dönük olarak güzel bir paket sunacak" demişti.

Kotil'in bu açıklamasını sorduğumuz Ayçin ise sendikayı devre dışı bırakan girişimlerin daha önceki yönetimlerce denendiğini ve bunların sonuç getirmediğini vurguluyor.

Kotil, yaptığı açıklamada ayrıca, "Biliyorsunuz bütün arkadaşlarımız uçuşa devam etti. İlk günden bugüne kadar bir aksamamız yok. Bütün çalışanlar şunu söylediler ki; Türkiye havacılıkta ana oyuncu. Ana oyuncuya yakışan da hiçbir zaman var olan şeyi bırakmamaktır. Grev hiç etkilememiş gözüküyor" demişti.

Hava-İş yönetimi ise iç hatlardaki bazı seferlerin ortaklaştırılarak yapıldığını, bunların iptal olarak yansıtılmadığını savunuyor.

THY çalışanlarının temsilcisi Hava-İş sendikası toplu iş sözleşmesinde, dinlenme saatlerine ilişkin anlaşmazlıklar, geçen yıl işten çıkarılan 305 kişinin işe iadesi konusunda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle 3 Mayıs'ta grev kararı almış, 15 Mayıs'ta grev başlamıştı.

Ayçin greve yaklaşık 2100 kişinin katıldığını söylüyor. THY'de yüksek bir örgütlülüğe sahip sendikaya üye yaklaşık 14,000 çalışan bulunuyor.