BIST 10.046
DOLAR 32,32
EURO 34,64
ALTIN 2.408,10
HABER /  POLİTİKA

The Economist'ten Türkiye yorumu

İngiliz The Economist dergisi Türkiye'nin dış politikasını analiz etti

Abone ol

İngiliz The Economist dergisi Ahmet Davutoğlu tarafından ifade edilen ‘Komşularla Sıfır Sorun’ politikasına destek verdi. Dergi, Türkiye'nin eski imparatorluk gücüne yaklaştığına işaret etti... Ayrıca dergiye göre Türkiye Batı ile ilişkilerini korumak istiyorsa İsrail'le arasını iyi tutmak zorunda...

Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili suçlamaları eleştiren Economist, "Komşularla Sıfır Sorun" düşüncesinin haklılığına değindi. Dergi ayrıca, Erdoğan’ın "kurnaz ve sık sık otokratik içgüdüsü" nün ihtiyatlı bir diplomasiye yardımcı olmadığını da yazdı.

Arap ülkelerin ilham için Türkiye’ye baktığına dikkat çeken dergi, Türkiye'nin sadece Müslüman bir dost ülke olmadığına dikkat çekerek, eski imparatorluk gücüne işaret etti.

İSLAM DÜNYASININ PARLAYAN DEMOKRASİSİ

Economist, “Türkiye, aynı zamanda bütün yanlışlarına rağmen İslam dünyasında parlayan ve nadir görülen güçlü bir demokrasi ve başarılı bir serbest pazar ekonomisi sunuyor” ifadelerini kullanarak, “Türkler bazen gecikmiş olsa da iyi tepki verdi. Mısır’daki değişime ilk olarak çağrı yaptılar. NATO’nun Libya’daki müdahalesini desteklediler. Şimdi komşu Suriye’de Esat rejimine karşı olanları açık bir şekilde destekliyorlar” diye yazdı.

'HÜKÜMET HAKLI'

Dergide, Türkiye’nin aktif dış politikasının batının özellikle Amerika’nın eleştirilerini çektiği belirtilerek, bugünlerde Washington’un Türk hükümetini AB ve NATO’ya arkasını dönmekle suçladığı kaydedildi. “Böyle şiddetli suçlamalara hak verilebilir mi?” diye soran dergi, “Bütünüyle hayır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yönetilen AKP, ilk olarak Ahmet Davutoğlu tarafından ifade edilen ‘Komşularla Sıfır Sorun’ politikasını sürdürmekte haklı” yanıtını verdi.

ÖNCEKİ HÜKÜMETLERE GÖRE...

Economist, “Bu, çoğunluğu kendi arka bahçelerini reddeden önceki hükümetlere göre büyük ilerleme” yorumunu yaparak, Türkiye’nin dış politikası eleştirilerinin “fazla abartılı” olduğunu, ancak “sıfır sorun” politikasında Ermenistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile ilgili tartışmaları çözmek için çabaların arttırılmadığına dikkat çekti.

"KURNAZ ERDOĞAN"

Suriye konusunda ise Türkiye’nin reformları ve muhaliflerle eski rejim arasında diyalogu tartışması gerektiği yorumu yapılan haberde, “Erdoğan’ın kurnaz ve sık görülen otokratik içgüdüsü ihtiyatlı bir diplomasiye yardımcı olmuyor” iddiasında bulunuldu.
Economist, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail'in Doğu Akdeniz’de doğalgaz araştırması olayının bunu gösterdiğini belirtti.

KÜRTLERLE UZLAŞMA ZORUNLULUĞU

Suriye, İran ve Irak ile olan karmaşık ilişkilerin Başbakan Erdoğan’ın tavrının sonuçlarını teyit ettiğini öne süren Economist, "Türkiye bölgede olumlu bir rol oynamak için kendi Kürtleri ile politik bir uzlaşmaya ulaşmak zorunda" diyerek, Erdoğan’ın "PKK isyancıları" ile çatışmada sadece askeri çözüm kullanmasının geri adım olarak göründüğünü belirti.

"BATI İÇİN İSRAİL"

İsrail konusunda ise, Erdoğan’ın İsrail karşıtlığını yurtdışında bir bedel ödemeden kendi evinde teşvik edebileceği, ancak bir hata yaptığı öne sürüldü. Dergi, “Eğer Türkiye Batı ile iyi ilişkilerini korumak istiyorsa İsrail ile de çitleri onarmak zorunda” ifadesini kullandı.