BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,05
ALTIN 2.466,50
HABER /  POLİTİKA

Tezkereye kimler karşı?

Reddedilen 1 Mart tezkeresi gibi bir hava yok. Ancak partide yine de muhalif sesler var.

Abone ol

Hükümetin Lübnan"a asker gönderme kararı, 5. tezkere sürecini başlattı. Yarın (perşembe) tezkere Meclis"e gönderilecek.

Pazartesi günü milletvekilleri olağanüstü toplantıya çağrılacak. Salı günü konunun ele alınması bekleniyor. Tezkerede asker sayısı belirtilmeyecek. Genel Kurul"daki görüşmeler ve oylamalar açık olacak. Daha önce ABD"nin Irak"a müdahalesiyle ilgili 4 tezkereden 3"ü kabul edilmişti. Türk topraklarını ABD"ye açan 1 Mart 2003 tarihli tezkere AK Partili yaklaşık 100 milletvekilinin desteyiyle reddedilmişti.


Ancak hükümet, bu kez sürpriz beklemiyor. 1 Mart tezkeresine karşı çıkan çok sayıda AK Partili vekil, "insani yardım" çerçevesinde Lübnan"a asker gönderilmesine sıcak bakıyor. Hem Merkez Yürütme Kurulu hem de Bakanlar Kurulu"nda olumsuz görüş beyan edilmedi. 1 Mart tezkeresine dönemin bakanları Zeki Ergezen, Ertuğrul Yalçınbayır, Hüseyin Çelik, Mehmet Aydın, Kürşat Tüzmen itiraz etmişti. Çelik, Tüzmen ve Aydın, bu kez karara taraftar. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış da artık farklı düşünüyor. Elkatmış, hükümeti destekliyor. Yalçınbayır ise fikrini değiştirmedi. Yalçınbayır, Lübnan"a asker gönderilmesine de karşı. Muhalefet partileri de önceki tezkerelerde olduğu gibi hükümetin talebine olumsuz bakıyor.

Bakanlar Kurulu"ndan çıkan prensip kararının Meclis"te görüşmeye açılması için 110 imza verilmesi gerekiyor. Bu sayıdaki imzayı hazır bulunduran AK Parti grubu, pazartesi günü başvuruyu yapacak. 1 yıl süreyle yetki istenen tezkerede askerlerin sayısı ve sınıfı yer almayacak. Hükümetin Genelkurmay"la görüşerek asker sayısını kesinleştirdiği belirtildi.

AK Parti"nin çok fazla fire vermeyeceği belirtiliyor. 1 Mart tezkeresine karşı çıkan isimlerden Hüsrev Kutlu (Adıyaman), tezkerenin sıkıntı olmadan geçeceği görüşünde. “1 Mart"la bu aynı değil.” diyen Kutlu, Cumhurbaşkanı"nın endişelerine katılmadığını bildirdi. Kutlu, “Türkiye, Bosna"ya, Afganistan"a nasıl asker gönderdiyse buraya da göndermelidir.” diyor. Fehmi Uyanık (Diyarbakır) “Asker gönderelim ama Türk askeri orada insani yardım için görev almalıdır. Asla çatışmaya girmemelidir. İsrail"in de kalkanı olmamalıyız.” şeklinde konuşuyor. Uyanık"a göre tezkere konusunda bir sıkıntı yaşanmayacak. Ersönmez Yarbay (Ankara), Türkiye"nin içine kapalı bir ülke görüntüsü vermemesi gerektiğini anlatıyor. Yarbay, “Türkiye"nin savunması Bosna"dan, Lübnan"dan, Kerkük"ten, Tebriz"den başlar.” diyor. Abdullah Çalışkan (Adana) asker göndermeye karşı çıkarken Sezer"den farklı gerekçeler ileri sürüyor. Çalışkan, ABD"nin bölgede paylaşım savaşı yaptığını savunuyor ve buna alet olunmaması gerektiğini ileri sürüyor.