BIST 10.155
DOLAR 32,36
EURO 34,72
ALTIN 2.392,87

Tez Geçer...

- Son haftalardaki ekonomik çalkantıları nasıl görüyorsun annaneciğim?- Bunları çok gördük yavrum, tez geçer…

Geçen hafta anneanneme;
- Son haftalardaki ekonomik çalkantıları nasıl görüyorsun annaneciğim?
- Bunları çok gördük yavrum, tez geçer…

Anneannem haklı. Şu anda dünyada bir finansal fırtına çıktı, ama her fırtına gibi bu da dinecek.  Biz yeter ki sağlam duralım, gerekli önlemleri alalım ve RETRO EKONOMİ dönemine hazırlanalım. Yani eskilerdeki gibi olalım. Hayal dünyasından uyanalım. Bizim olmayan paraları, bilmediğimiz insanları etkilemek için harcamayalım. Kazak almak için borçlanmayalım. Ayağımızı yorgandan kısa uzatalım, aradaki farkı biriktirelim. Zengin olmayı hedefleyelim ama zenginliğe özenip ‘zengin gözükmek’ için harcamayalım. SAMİMİYET!
Peki dünya finansal piyasalarında bu olanlar birey olarak bizi nasıl etkiler? Ve ne yapmalı? Beraber bakalım;

-  PANİK yapmayın: İnsan hayatı uzun. Anneannemin dediği gibi bu dönemler GEÇİCİ. Hem sizin dolar borcunuz yoksa, bütün birikiminiz borsada değilse niye endişeleniyorsunuz ki? Türkiye’de yetişkin nüfusun sadece yüzde 2si hisse senedi yatırımcısı. Yani çok küçük bir kısım.

-  Döviz ve altın borç varsa: Altın artacak, döviz dalgalanacak gibi duruyor. Borcunuz varsa konuşun ve  uzun döneme yayın. TL ye çevirin. Bir dönem öteleyin. Ama KONUŞUN. Siz düşünüyorsanız, eş dostunuzda düşünüyordur.

-  Harcamalarınızı İSTEK/İHTİYAÇ diye ayırın. İstekleri bir müddet kısabilirsiniz. İyi bir birikiminiz varsa kısıntı yapmanıza gerek yok,ama savurganlık zamanı olmadığı kesin.

-  Bütçe: Aylık olarak karı-koca oturun tüm giderleri listeleyin, limitleyin ve ona göre harcayın. Bir portakalın dilimleri gibi, 12 kalemi sıralayın ve yanına aylık harcamalarınız yazın.

-  Acil Durum Fonu: 3 aylık gideriniz kadar nakit para biriktirin. Bu para ya vadeli mevduatta, ya birikim hesabında kolay erişilebilir olarak dursun.

-  Çok Çalışın: İşyerinizde çok çalışın, fark yaratın.Müdürünüzün gözüne girin. Uğraşın, çabalayın, değer katın. Sizin işinize değil, işyerinin size ihtiyacı olsun.

-  Ek gelir: Hafta sonları çalışarak, ev kadını iseniz evdeniş başlayarak, Mikro Kredi değerlendirerek ev ekonomisine katkı sağlayın.

-  Hisse Senedi: Hisse senetleriniz varsa, panik olup satmayın, birkaç yıl beklemek gerekebilir. Hatta inandığınız bir sektör, şirket varsa, fiyat düşünce birikiminizin küçük ve unutabileceğiniz bir miktarı (yüzde 5) ile alın.

-  Bireysel Emeklilik: Şirketi arayıp hesabınız ne durumda sorun . Risk seviyesini size anlatsınlar. ’Fonları değiştirmem gerek mi?’ diye de sorun.

Panikle almayın. Altın, tarihi rekorda ama tedirginlik sürdükçe beklentiler artacağı.

-  Bilmediğiniz bir şey yapmak yapmak yerine: HİÇBİRSEY yapmayı tercih edin. Paranızı KORUMAK da bir yatırım çeşididir.

Sağlıki sevgi ve para ile kalın.