BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,83
ALTIN 2.433,96
HABER /  GÜNCEL

Terör zanlılarının tek tek izleyecekler!

Koalisyon hükümeti, mevcut terörle mücadele uygulamalarında yapılacak değişiklikleri açıkladı. Değişiklikler, muhalefet ve sivil topluma göre yetersiz.

Abone ol

Terör zanlılarının izlenmesine dair uygulamalar değişiyor

İngiltere'de koalisyon hükümeti, yürürlükte olan terörle mücadele uygulamalarında değişiklik yapılacağını açıkladı.

Değişiklikler çerçevesinde, güvenlik güçlerine terör zanlılarının hareketlerini izleme ve kısıtlama izni veren uygulamalar da gevşetilecek.

Yeni paketle birlikte şüphelerin kalacakları yeri bildirmeleri şartıyla gece sokağa çıkma hakları olacak.

Göz altındaki kişilerin konuştukları numaraları bildirmeleri halinde cep telefonu kullanmaları da mümkün olacak.

Ayrıca yeni dönemde, kişilerin gözaltına alınmaları hem içişleri bakanının hem de yüksek mahkemenin onayına tabi olacak.

'Değişiklikler yetersiz'

Değişiklikleri açıklayan İçişleri bakanı Theresa May tarafından "hedefe yoğunlaşmış" önlemler olarak tanımlanan yeni pakette, önceki dönemde var olan bazı uygulamalar ise sürecek.

Örneğin, şüphelilere yurt dışına çıkma yasağı uygulanacak, şüphelilerin polise düzenli olarak rapor vermeleri gerekecek ve bu koşulları yerine getirmezlerse beş yıl hapis cezasına çarptırılacaklar.

Koalisyon hükümetinin iyileştirme olarak tanımladığı yeni uygulamalar paketi, muhalefet tarafından eleştirildi.

Gölge kabinenin İşçi Partili içişleri bakanı Yvette Cooper iktidar tarafından sunulan iyileştirilmiş paketin gecikmiş ve karmaşık olduğunu söyledi.

İnsan Hakları örgütü Liberty'den Şami Çakrabarti ise yeni paketin ciddi bir iyileşme içermediğini belirtti.

"Bakanın sözleriyle yaptığı süslemleri bir yana bırakırsak terörle mücadele önlemleri yeni bir kılıf içinde, aynı içerikle sunulmakta", diyen Çakrabarti, sözlerine: "Tıpkı daha önce olduğu gibi, masum olanlar doğru düzgün yargılanmadan cezalandırılacaklar, suçlular ise hukukun dışında dolaşmaya devam edecekler" diye devam etti.