BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,98
ALTIN 2.447,52
HABER /  GÜNCEL

Terör yasası yeniden sertleşecek

AB'ye giden yolda Türkiye, terörle ilgili bazı yasaları yumuşatmıştı. Fakat son zamanlarda artan terör olayları, geri adıma neden oldu. Terör yasası sertleştiriliyor.

Abone ol

Artan PKK eylemleri Türkiye'yi yeni arayışlara itti. AB perspektifine uygun olarak kısmen yumuşatılan Terörle Mücadele Yasası yeniden ele alınıyor.

Terörle mücadeleye yönelik atılan adımların yetersiz kaldığını düşünen kurumların başında Genelkurmay Başkanlığı geliyor.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün medyayı bilgilendirme toplantısında Terörle Mücadele Yasası'nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Değişiklik taleplerine sıcak bakan hükümet Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik yapmak için harekete geçti. Hükümet, Adalet Bakanlığı bünyesinde Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik yapmak için bir komisyon oluşturulmasına karar verdi.

Yeni komisyon kuruluyor

Komisyonda, Genelkurmay, Jandarma, Mit, Emniyet, İçişleri, Adalet Bakanlığı bürokratları ile akademisyenler ve ilgili kurumların temsilcileri yer alacak.

Çalışmalarına hemen başlayacak olan komisyon, yasada ele alınması gereken noktaları geniş katılımla değerlendirilecek.

Komisyon, çalışmaları sırasında başta Başbakanlığa bağlı Terörle Mücadele birimi kurulması önerisi olmak üzere diğer önemli başlıkları da tartışacak.

Komisyon, Batılı ülkelerin terörle mücadeleyle ilgili yasalarında yaptıkları değişiklikleri de dikkate alacak. Çalışmaların ardından hazırlanacak taslakta, tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi teröre karşı sert tedbirlerin yer alması bekleniyor.

Genelkurmay, değişiklik için öncelik vurgusu yapmıştı

Genelkurmay İkinci Başkanı, dün 'Bölücü Terörle Mücadelede İçinde Bulunulan Sürecin Değerlendirilmesi' toplantısında terörle mücadelede öncelikle yapılması gerekenlerden birinin Meclis'te bekleyen 'Terörle Mücadele Yasası'nın çıkarılması olduğunu söylemişti.

"Yeni önlemlerle güçlendirilmiş yeni yasa bir an önce çıkarılmalı" diyen Başbuğ, terörle mücadele konusunda hem güvenlik önlemlerini hem de ekonomik ve sosyal önlemleri koordine edecek yeni bir kurum oluşturulması gerektiğine dikkat çekmişti.

Başbuğ, başbakanlığa bağlı olarak çalışması gerektiğini belirten bu kurumu "terörün, güvenlik, istihbarat, psikolojik harekat, sosyal, ekonomi, eğitim, boyutlarını inceleyecek, yapılacakları makro seviyede planlayacak, icracı makamlar arasında gerekli koordineyi sağlayacak, takip edecek, başbakanlığa bağlı bir kuruluş" olarak ifade etmişti.

Kaynak: