BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Terör yasası TBMMde

Terörle Mücadele Yasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Abone ol

Tasarının gelecek hafta Adalet Komisyonu'nda ele alınması, ardından da Genel Kurul'da yasalaştırılması bekleniyor.

Tasarıyla terör suçlarının kapsamı genişletiliyor ve yeniden belirleniyor. Buna göre, insan ticareti, eğitim ve öğretimin engellenmesi, uyuşturucu ticareti, ihaleye fesat karıştırma, fuhuş, kredi kartlarının kötüye kullanılması da terör suçu sayılacak. Tasarıya göre, etkin pişmanlık hükümlerinden ancak bir defa yararlanılabilecek. Tümüyle veya kısmen terör suçlarının işlenmesinde kullanılacağını bilerek ve isteyerek doğrudan veya dolaylı olarak fon sağlayan veya toplayanlar 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 150 YTL'den bin 500 YTL'ye kadar adli para cezasına çarptırılacak. Kolluk görevlileri, terör örgütlerine yönelik operasyonlarda "teslim ol" emrine uymayanlara karşı silah kullanabilecek.

Gözaltındaki şüphelinin avukatıyla görüşme hakkı 24 saat süreyle kısıtlanabilecek, ancak bu süre içinde ifade alınamayacak. Tasarının genel gerekçesinde şöyle deniliyor:

"Terör olarak nitelendirilen fiiller, esasında suç oluşturan fiillerdir. Ancak, bu suçlar, belirli amaçlar doğrultusunda ve bir örgütün faaliyeti çerçevesinde sistematik bir şekilde işlendiği için daha ağır sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Terörle daha etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi için kanunlarda bu kapsamda mütalaa edilen suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturmayla ve ayrıca, mahkum olunan cezanın infazıyla ilgili özel hükümlere yer verilmektedir. Bu düşüncelerden hareketle, Terörle Mücadele Kanunu'nda yer alan terör suçlarının kapsamına, bu suçlarla ilgili olarak soruşturma, kovuşturma ve infaz rejimine ilişkin hükümlerin, Türk Ceza Hukuku'nun reformu mahiyetindeki yeni kanunlardaki düzenlemelerle uyumunu sağlamak amacıyla tasarı hazırlanmıştır."