BIST 9.578
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.473,21
HABER /  EKONOMİ

Temizlik çalışanları nasıl sigortalı olur?

Son dönemlerde yeniden gündeme gelen temizlikçi çalışanların sorunları beraberinde bir çok soru işaretini de getirdi. Bana ceza gelmez demeyin, cezalı bile olabilirsiniz.

Abone ol

/ Evlere temizliğe giden kadınlar nasıl sigortalı olur, temizlikçi kadınların sigortası hangi şartlarda yapılır, sigortası yapılmayan temizlikçi kadınlar nereye başvurmalı? Bu soruların cevabını memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen veriyor.

İzmir’den okurumuz Cemal Kerimoğlu soruyor: “Bünyamin bey, apartman yöneticisiyim. Apartmanımıza haftada iki gün merdivenleri silmeye bir kadın geliyor. Bu kadını sigortalı göstermemiz gerekiyormuş diye duydum. Doğru mudur? Ne yapmamız gerekiyor? Bize ceza çıkar mı?”

Sayın okurum, doğru duymuşsunuz.

Kamuoyunda son günlerde sıkça konu edildiği üzere ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sigortalı gösterilmesi gerekir.

'BİR SAAT BİLE ÇALIŞAN SİGORTALI OLMALIDIR'

Ev hizmetinde çalışanın merdiven silici, temizlikçi, cam silici, bakıcı, kapıcı, dadı, çocuk bakıcı gibi isimler alması durumu değiştirmez.

Bir saat bile çalışan bir kişi sigortalı olmalıdır.

Peki, evinizde ya da apartmanınızda çalışan kişiyi nasıl sigortalı bildireceksiniz, bildirmezseniz hangi cezalar var? Ayrıntılı olarak açıklayalım.

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLAR SİGORTALIDIR

Bilindiği üzere sosyal güvenlik sistemimizde her türlü sigortalılık 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre düzenlenmiş bulunuyor.

Bu kanunun sigortalı kabul ettiği kesimlerden birini de ev hizmetlerinde çalışanlar oluşturuyor.