BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.418,11
HABER /  GÜNCEL

Telekulak skandalı 'simge anne'ye uzandı

İngiltere basınını sarsan yasadışı telefon dinleme skandalının mağdurları arasına kızını bir sübyancı cinayetinde kaybeden ve gazete ile yakın bağları olan Sara Payne de eklendi.

Abone ol

İngiltere'de News of the World gazetesinin odağında olduğu yasadışı telefon dinleme skandalı büyümeye devam ediyor.

Çocuğu bir cinayete kurban gidince sübyancılıkla mücadelede ulusal simge haline gelen bir anne de, telekulak skandalı mağdurları arasına eklendi.

Skandalın üç hafta önce patlak vermesini, bir başka cinayet kurbanı Milly Dowler'ın telefonlarının dinlenmesi tetiklemişti.

Sara Payne, sekiz yaşındaki kızı Sarah 2000 yılı Temmuz'unda kaçırılıp öldürülünce tüm ülkede tanındı.

Polisler dün Sara Payne'e, News of The World'ün telefon mesajlarını dinlemede uzman araştırmacısının, kendisini de hedef aldığı yolunda bilgilere ulaştıklarını söyledi.

Arkadaşları Payne'in haber üzerine 'yıkıldığını ve büyük hayalkırıklığına uğradığını' söylüyor.

Sarah için birlikte mücadele etmişlerdi

Zira Sara Payne'in mücadelesi gazete, özellikle de eski genel yayın yönetmeni Rebekah Brooks tarafından sahiplenilmişti.

Payne ve Brooks bu süreçte yakın dost oldu.

Son haberlerin odağında ise bizzat Brooks'un Payne'e hediye ettiği bir cep telefonu var.

Basında yer alan haberlere göre, telekulak davalarından hüküm giyen gazeteci Glenn Mulcaire'in notları arasında Payne'e hediye edilen telefonla ve şahsıyla ilgili bilgiler bulundu. Ancak telefonun mesaj kutusuna girildiğine ilişkin kanıt bulunmuyor.

Brooks iddiaları mide bulandırıcı diye niteledi ve konuyla ilgisi olmadığını belirtti.

Brooks ve Payne, sübyancılıktan hüküm giyenlerin adlarının açıklanarak komşularının uyarılması için uzun yıllar omuz omuza mücadele verdi. Ailenin şüphelendiği gibi, Sarah Payne'in ölümünden daha önce de sabıkası bulunan Roy Whiting adlı kişinin sorumlu olduğu ortaya çıktı. Whiting 50 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sübyancıların adlarının açıklanmasına olanak veren ve 2008'de yürürlüğe giren yasa, 'Sarah yasası' olarak adlandırılmıştı.

Son haberler skandalın soruşturulması için kurulan adli komisyonun göreve başlaması ile üst üste geldi.

Skandal ardından News of the World gazetesi kapanırken Londra Emniyet Müdürü ve yardımcısı da istifa etti.

Telefon dinleme skandalı, İngiltere'de medya, siyaset ve basın arasındaki ilişkilerin yeniden sorgulanmasına neden oldu.

Rupert Murdoch'ın sahibi olduğu News Corporation Amerika'da Fox Tv ve Wall Street Journal, İngiltere'de ise Sun, Times ve Sky gibi yayın kuruluşlarının sahibi ya da en büyük hissedarı.

İngiliz milletvekillerine geçen hafta konu hakkında ifade veren Murdoch ile oğlu James'in yeniden komisyona çağırılması yönünde talepler var.