BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.437,99
HABER /  GÜNCEL

TBMM'de Diyarbakır gerilimi!

TBMM'de çıkan tartışmada Levent Gök ile bazı AK Parti milletvekilleri arasında sözlü sataşma yaşandı.

Abone ol

TBMM'de CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile bazı AK Parti milletvekilleri arasında sözlü sataşma yaşandı.

CHP Grup Başkanvekili Gök, Genel Kurul'da HDP'nin grup önerisinin görüşüldüğü sırada Meclis kürsüsünde bir konuşma yaptı. Gök, konuşmasında Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde 7 Aralık günü PKK'lı teröristler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürerken Fatihpaşa Camii (Kurşunlu Camii)'nde çıkan yangını hatırlattı.

Gök’ün ısrarlı konuşmasına AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara tepki gösterince tartışma çıktı. Boynukara, Gök’ün bulunduğu sıraya doğru yürümek istedi. İki vekil arasındaki tartışma, araya milletvekillerinin girmesiyle büyümeden önlendi. 

Cumhuriyet tarihinde ilk kez herkesin gözü önünde bir cami yandığını belirten Gök, "Geçtiğimiz hafta cami yandı. Cami yangınını seyrettiniz. Türkiye'de güya iktidar dini konularda güçlü olduğunu ifade ediyor. 500-600 yıllık bir tarihi cami yanmıştır. Bu ayıp size yeter. Siz camiyi koruyamadınız, insanlarımızı nasıl koruyacaksınız orada" diye konuştu.

AK Parti'nin seçim afişinde yer alan 'Çözüm süreci başladı, anaların gözyaşı dindi' yazısını okuyan Gök, Bu iktidar 7 Haziran'dan önce çözüm süreci diye bir süreç yönetiyordu. Ne oldu şimdi çözüm süreci Neresindesiniz Kandırıldınız değil mi yine beceriksizliğinizden dolayı dedi. Gök, ayrıca AK Parti'nin seçim döneminde kullandığı 'OHAL kalktı, baskılar bitti. Köyümde özgürce yaşıyorum' yazılı afişini göstererek Vatandaş bırakın köyünde şehirlerde sokaklara çıkamıyor. Şu getirdiğiniz manzaraya bakın. Bu tablo içerisinde tam 124 bölgede özel güvenlik bölgesi ilan ettiniz. Hepsi hukuksuz ifadelerini kullandı.

Gök’ün bu sözleri üzerine AK Partili'li milletvekilleri de tepki gösterdi. Tartışmalar karşılıklı devam ederken AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara ile Gök arasında sert tartışmalar yaşandı.

Tartışmanın sürmesi üzerine, yerinden kalkarak, Gök'e doğru yürüyen AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, partili milletvekillerince durduruldu.

Gök konuşmasını şöyle sürdürdü:

Şimdi ortalık yangın yerine dönmüş. Bakanlardan rica ediyoruz. Lütfen yerinizden kalkın, ne olduğunu anlatın diyoruz. Türkiye'de göç var. Binlerce kişi göç ediyor. MEB okulları tatil etmiş. Birçok asker sevkiyatı oluyor. Doğuda askerlerimiz, polislerimiz şehit oluyor. Bugün de 3 polisimiz şehit oldu. Türkiye bunları konuşsun, diyoruz. Bakanların ruhu bile duymuyor. Oradan bir tane kabadayı üzerimize yürümeye kalkıyor.

Bir daha o sıralara yürüyün. Haddinizi bildiririz sizin. Niçin bir tane bakan kalkıp da burada anlatamıyor güneydoğuda neler olduğunu. Anlatamazsınız. Siz yarattınız. Ben aynaya bakıyorum. Şeref madalyamı görüyorum. Sizin de utancınızı görüyorum.

CHP'li Gök, "PKK kandırıyor. Cemaat kandırıyor. Herkes kandırıyor ama güya iktidardasınız. Türkiye'yi yangın yerine çevirdiniz. Her şeyin sorumlusu sizsiniz. Bu yangın yerine dönen Türkiye'de ölen polislerimizden de askerlerimizden de sizler sorumlusunuz. Bütün masum insanlarımızın ölümlerinden de sizler sorumlusunuz. Çünkü ülkeyi yönetemiyorsunuz. Sizin takınız, topunuz, TOMA'larınız olabilir ama bizim de mangal gibi yüreğimiz var" dedi.