BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,71
ALTIN 2.411,12
HABER /  GÜNCEL

Tayland'da darbe sonrası sokağa çıkma yasağı

Ülkede yönetime el koyan ordu yerel saatle 22.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulandığını duyurdu. Anayasa askıya alındı, her tür siyasi toplantı yasaklandı.

Abone ol

Ordunun darbe ile yönetime el koyduğu Tayland'da sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Yasak yerel saatle 22.00-05.00 saatleri arasında uygulanırken, ülkede anayasa askıya alındı.

Televizyondan halka seslenerek askeri darbeyi duyuran Tayland Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha, ülkede düzenin tesis edilmesi gerektiğini söyledi. Prayuth Chan-ocha ayrıca siyasi reformların da uygulanması gerektiğini belirtti.

Tayland ordusunun darbe sonrası gözaltına aldığı kişiler arasında, protestocu muhaliflerin lideri Suthep Thaugsuban ve hükümet yanlısı muhaliflerin lideri Jatuporn Prompan da bulunuyor.

Ülkede darbe sonrası her tür toplu siyasi toplantıyı yasaklandı. Yasağa uymayanlar bir yıla kadar hapis ve 10 bin baht (307 Amerikan Doları) para cezasına çarptırılabilecek.

Geçici Başbakan Niwatthamrong Boonsongphaisan ve bakanlardan, yerlerini ve faaliyetlerini orduya bildirmeleri istendi. Ancak Niwatthamrong'ın nerede olduğu bilinmiyor.

Tayland ordusu geçen hafta ülkede sıkıyönetim ilan etmiş ve bunun bir darbe olmadığını savunmuştu.

12. askeri darbe

Adı sürekli askeri darbelerle anılan Tayland'da ordu 1932 yılından bu yana 12. kez yönetime el koydu.

Ordu daha önce son olarak 2006'da dönemin Başbakanı Taksin Şinavatra'yı görevden uzaklaştırmıştı.

Taksin'in kız kardeşi ve bir diğer eski Başbakan Yingluck Şinavatra'nın geçtiğimiz yıl sonunda parlamentonun alt kanadını feshetmesi sonrası ülkede aylarca protesto gösterileri düzenlenmişti.

Gösteriler sonrası Tayland Anayasa Mahkemesi bu ay Yingluck Şinavatra'yı azletmişti.

Darbeye tepkiler

Birleşmiş Milletler (BM) darbe sonrası Tayland'ın geleceğine ilişkin "ciddi kaygıları" olduğunu bildirdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Tayland'da "hızla anayasal, sivil ve demokratik bir yönetime geçilmesini" istedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, darbenin ülkesinin Tayland'la ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

İngiltere hükümeti Tayland'da tüm taraflardan "aralarındaki farklılıkları bir kenara bırakarak, demokrasinin ve hukukun üstünlüğü gibi değerlere sahip çıkmalarını" istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ise darbeyi kınadı ve Tayland'da erken seçime gidilmesi çağrısı yaptı.