BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.422,53
HABER /  GÜNCEL

Tayland'da darbe karşıtı muhalif gözaltında

Darbe karşıtı muhalif Sombat Boonngamanong polis tarafından gözaltına alındı. Sumbot, sosyal medyada düzenlediği darbe karşıtı kampanyalarla tanınıyordu ve barışçıl protestoları teşvik ediyordu.

Abone ol

Tayland polisi, darbe karşıtı görüşleriyle tanınan muhalif Sombat Boonngamanong'u gözaltına aldı.

Gözaltının sebebi, Sombat'ın mahkemenin çağrısına yanıt vermemesi.

İnternette darbe karşıtı kampanyalar yürüten ve protestolar için çağrıda bulunan muhalif, dün akşam saatlerinde gözaltına alındı.

Mahkemeden yapılan çağrıya Facebook hesabından yanıt veren Sombat, "Sıkıysa yakalayın" yazmıştı.

AFP'ye konuşan bir yetkili, Sombat'ın askeri bir tesiste bir hafta kadar gözaltında tutulacağını söyledi ve "Ordu, kendisinin düzenlediği muhalif hareketleri ve davranışlarını sorgulayacak" dedi.

Kırmızı tişörtlüler

Darbe karşıtı "Kırmızı Tişört" hareketinin üyelerinden olan Sombat, ayrıca "Kırmızı Pazar" adlı bir demokrasi yanlısı örgütün liderliğini de yapıyordu.

Sombat, internetteki takipçilerini barışçıl gösterilere teşvik ediyor ve "Açlık Oyunları" adlı filmden esinlenerek diktatör rejimi protesto edenlerin el işaretini kullanmalarını tavsiye ediyordu.

Filmde de yer alan üç parmaklı protesto işareti, Tayland'da darbe karşıtı bir sembol haline dönüştü.

Yinglack'ın soruşturması devam ediyor

Tayland'da ordu, aylardır devam eden gösterilerin ardından ülkeyi "istikrara kavuşturma" gerekçesiyle yönetime el koymuştu.

Darbenin ardından yüzlerce kişi tutuklanmış ancak çoğu daha sonra serbest bırakılmıştı.

Ordu yönetime el koymadan önce Tayland Anayasa Mahkemesi, Başbakan Yinglak'ı yolsuzluk yapmaktan suçlu bulmuş ve görevden uzaklaştırmıştı.

Ardından Yinglak hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılmıştı.

Soruşturmanın genişletildiği, Yinglak'ın özel malvarlığının da araştırmaya dahil edildiği belirtiliyor.

Ulusal Yolsuzluk Karşıtı Komisyon çerçevesinde yürütlen soruşturmada, pirinç üretimine hükümet desteği araştırılıyor.

Buna göre Yinglak hükümetinin kırsaldaki geliri artırmak için çiftçilerden pirinci yüksek fiyattan satın aldığı belirtiliyor.

Komisyon, Yinglak'ın söz konusu projenin işe yaramaz olduğu ve yolsuzluğa yol açabileceği tavsiyelerine uymadığını belirtiyor ve Yinglak'ı görevini ihmal etmekle suçluyor.