BIST 8.737
DOLAR 32,34
EURO 35,16
ALTIN 2.240,78
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Taşerona kadroda 12 madde tazminat hakkı yanacak mı?

Taşeron ne zaman kadroya geçecek taşeronun kadroya geçerken uygulanacak olan 12 madde ne? Taşeron işçilerin kadroya geçilmesinde artık sona gelindi. Peki kadroya geçen taşeron işçiler kıdem tazminatı hakkını kaybedecek mi?

Abone ol

Binlerce işçinin beklediği taşerona kadroda artık sona gelindi. Kamu kurumlarında çalışan 450 bin taşeron işçi ile 400 bin belediye çalışanının kadroya geçiş süreci tamamlanmak üzere. Binali Yıldırım tarafından 12 madde açıklandı. Peki o maddelerde kıdem tazminatı hakkı var mı? Gelin hep birlikte bakalım.

Bütçe görüşmelerinin bitiminde Meclis'e gelmesi beklenen ve 12 maddeden oluşacağı söylenen yasa tasarısı çalışanların tüm haklarını koruyacak maddeler içeriyor. Böylece kadroya geçerken hiçbir çalışan mağduriyet yaşamayacak ve kazanılmış tüm hakları korunacak. Geçmiş dönemin sıfırlanması söz konusu olmayacak. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, ödenen primler ve biriken kıdem tazminatları aynen korunacak. Bu arada çalışanların kullanılmamış yıllık izinleri de saklı tutulacak. Ayrıca kıdemlerine göre yıllık izin hakları da sağlanacak.

ZAMANINDA ÜCRET Taşeron işçilerin maaşlarında da herhangi bir eksilme söz konusu olmayacak. Aynen yaptıkları işe devam ederlerken hak ettikleri maaşları da almaya devam edecekler. Üstelik maaşlarını artık aracı şirketler değil, devlet ödeyecek ve bir sıkıntı olmadan paralarını zamanında alacaklar. Taşeron firmalarda çalışırken herhangi bir iş güvencesi olmayan işçiler her an işsiz kalma korkusu da yaşıyorlardı. Artık bu sıkıntı da ortadan kalkmış olacak. Kamunun garantisi ile iş güvenceleri de sağlanacak. Bundan sonra taşeronla ilgili personel alımına ilişkin ilaveler gerçekleştirilmeyecek.

EMEKLİLİK HAKKI Kadroya geçecek işçiler kamuya geçişin ardından emeklilik sisteminde 4A kapsamında değerlendirilecek. Geçiş döneminde çalışanlar taşeron firmalardan devir alınacak. Bu firmalarla ilişikleri kesilirken, kamu işçisi olarak tescilleri yapılacak.

YARGITAY'DAN KIDEM MÜJDESİ Hükümetin Meclis'e getirmeye hazırlandığı taşeron yasası ile sevinen işçilere, siyasetin bu adımından önce yargıdan da iyi haber geldi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, taşeron işçilerin kadro öncesi çalışmalarının kıdeme dahil olduğuna karar verdi. Taşeron bir işçinin açtığı dava önce Samsun 2'nci İş Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, kadroya geçiş öncesindeki mevsimlik işçi dönemindeki hizmetlerin kıdemde etkili olmaması gerektiğine işaret ederek ret kararı verdi. Dosya temyiz üzerine Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, işçinin mevsimlik işçi döneminde, yani kadro öncesindeki çalışmalarının kadrolu çalışmaya başladığı dönemdeki ekonomik ve sosyal hakları düzenlenirken göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret ederek yerel mahkemenin kararını bozdu.