BIST 10.269
DOLAR 32,30
EURO 34,84
ALTIN 2.449,63
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Tartışmalı festivale vize engeli

Nobel ödüllü Orhan Pamuk tartışmalara neden olan Sri Lanka'daki festivale katılmıyor. Ancak neden protesto değil.

Abone ol

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk, Sri Lanka'da gelecek hafta yapılacak edebiyat festivaline katılamıyor. Ancak bunun nedeni Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün ifade özgürlüğüne izin vermeyen Sri Lanka'daki bu festivale yönelik protesto çağrısı değil. Pamuk vize sorunu nedeniyle festivale gidemiyor.

Galle Edebiyat Festivali organizatörlerinden yapılan açıklamada, arkadaşı Kiran Desai ile halen Hindistan'daki Jaipur Edebiyat Festivali'nde bulunan Pamuk'un, Hindistan'ın çok girişli vize kısıtlamaları nedeniyle Sri Lanka'daki festivale katılamayacağı bildirildi.

Organizatörler, Pamuk'un iki ay içinde Hindistan'a yeniden girişini yasaklayan turist vizesi kısıtlamalarıyla ilgili sorunu çözemediklerini belirtti.

Organizatörler, çiftin yolladığı mesajları yayımladı. Pamuk'un, mesajında, "bu karardan duyduğu üzüntü ve hayal kırıklığını" dile getirdiği, Sri Lanka'nın güzelliklerini görmeyi çok istediğini ifade ettiği belirtildi.

Desai de mesajında "Hiçkimse benden daha üzgün olamaz. Sri Lanka'yı seviyorum. Geçen sefer Galle'de çok iyi zaman geçirdim" dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, yazarlara, Sri Lanka'daki ifade özgürlüğü kısıtlamalarını protesto etmek amacıyla festivale katılmamaları çağrısında bulunmuştu.

Noam Chomsky, Arundhati Roy ve Ken Loach boykotu destekleyen yazarlar arasında bulunuyor.