BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.466,93
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiye'ye güvenin göstergesi

ABD'de yatırımcılarla buluşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye'ye olan güven ve ilginin nedenlerini anlattı.

Abone ol

Yabancı yatırımcıların gözü de Haziran'da yapılacak seçimlerde. Ancak onların merakı AK Parti'nin iktidar olup olmamasında değil. AK Parti iktidarına kesin gözüyle bakan yabancı yatırımcılar "üçte iki çoğunluk olur mu?" diye merak ediyor.

ABD'de yatırımcılarla buluşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcıların AK Parti'nin yeniden iktidara gelmesini temel bir varsayım olarak aldığını "Acaba üçte iki çoğunluk sağlanabilir mi?" şeklinde sorular geldiğini söyledi.


Türkiye'ye olan ilgi ve güvenin son derece yüksek olduğunu belirten Şimşek, ''zaten Türkiye'ye olan fon akışı bunu çok açık bir şekilde gösteriyor. Makro ekonomik temelleri çok sağlam olduğu, siyasi istikrarı çok güçlü bir şekilde devam ettiği, reformları sürdürdüğü için Türkiye'ye karşı inanılmaz bir ilgi var" dedi.

Bakan Şimşek, New York'taki temaslarının ardından Türkevi'nde basın toplantısı düzenledi. Yatırımcılarla yaptığı toplantılarla ilgili bilgi veren Şimşek, soruların daha çok, ''Türkiye'nin kredi notu ne zaman artacak, kredi notu anlamıyla Türkiye yatırım yapılabilir ülke kategorisine ne zaman gelecek'' konusunda olduğunu belirterek, ''Zaten piyasalar BBB veya neredeyse A- notunu bile bazı kategorilerde fiyatlamış durumdalar. Türkiye'nin CDS kredilerine, Eurobond kredilerine baktığınız zaman; hakikaten gelinen nokta mevcut kredi notumuzun çok daha ötesinde'' dedi.

AB'YE ÜYELİĞİ SORDULAR

Kendisine ''AB bu kadar sıkıntıdayken, Avrupa'ya ilginiz hala devam ediyor mu?'' sorusunun yöneltildiğini anlatan Şimşek, AB'ye sadece ekonomik bir birliktelik, bir kulübe üyelik olarak bakmadıklarını, AB'nin Türkiye için ''hukukun üstünlüğü, demokratik standartların yükseltilmesi, temel hak ve özgürlüklerin en geniş anlamda uygulanması çerçevesinde bir referans noktası'' olduğunu anlattığını belirtti. Şimşek, şöyle devam etti:
''Avrupa Birliği süreci yavaş da olsa, bizim için önemli bir süreçtir. Ama yatırımcılar için önemli olan bir faslın açılıp açılmaması değil, Türkiye'nin bütün fasıllarda ilerleme sağlıyor olmasıdır. Zaten Avrupa Komisyonu raporuna da bakıldığı zaman, aşağı yukarı Türkiye bütün fasıllarda çok güzel bir ilerleme sağlamıştır, bunu toplantıda anlattık. Ama fasılların açılıp açılmaması hususu tamamen Avrupa'nın mevcut siyasi durumuyla ilişkilidir.''

TÜRKİYE'YE İNANILMAZ İLGİ VAR

Şimşek, Merkez Bankasının para politikası uygulaması konusunda da kendisine epey soru geldiğini, Türkiye'nin bu konudaki yaklaşımını yatırımcılara anlattığını kaydetti. Şimşek, şöyle konuştu:

''Makro ekonomik temelleri çok sağlam olduğu, siyasi istikrarı çok güçlü bir şekilde devam ettiği, reformları sürdürdüğü için Türkiye'ye karşı inanılmaz bir ilgi var. O ilginin bir gereği olarak faizler daha önce hiç görülmemiş seviyelere çekildi. Merkez Bankasının borçlanma faizi yüzde 1,5'e indi. Merkez Bankasının politika faizi yüzde 6,25. Dolayısıyla hiç böyle bir dönem yaşanmamış. Böyle bir dönemde biz de Türkiye ekonomisini daha korunaklı yapmak için, cari açığı daha makul düzeylerde tutmak için gerekli politika çerçevesini belirleyerek uyguluyoruz.''

MUAZZAM BİR BAŞARI HİKAYESİYİZ

Enflasyon oranıyla ilgili olarak da Şimşek, Türkiye'nin geçen yıl enflasyon oranının yüzde 6,4 olduğunu, Merkez Bankasının hedefinin ise yüzde 6,5 olduğunu hatırlatarak, ''Hedeflerimizi tutturduk. Enflasyonda son 40 yılın en düşük düzeyine düştük. Türkiye nereden bakarsanız bakın muazzam bir başarı hikayesi, hangi değişkene bakarsanız bakın. Cari açıkta ise, bunda dünya enerji fiyatlarındaki artışın önemli bir ölçüde bir yansıması var. Türkiye Batı'ya göre, Avro bölgesine göre çok hızlı büyüyor. Avro bölgesinde büyüme yüzde 2 civarındaysa Türkiye'ye ilişkin tahminler yüzde 8 civarında. Biz Avro bölgesinin 4 katı hızıyla büyüyoruz. Biz Avrupa ile Batı'nın en gelişmiş ülkeleriyle her konuda aramızdaki arayı inanılmaz hızlı bir şekilde kapatıyoruz'' dedi.

KATILIMCILARIN HEPSİ İMRENDİKLERİNİ İFADE ETTİLER

Bakan Şimşek, ''Katılımcıların hepsi Türkiye'nin bu dönemde ortaya koyduğu performansa imrendiklerini ifade ettiler. Biz de tabii bu başarıyı devam ettirmek için, bu kazanımları uzun vadeli bir şekilde korumak için doğru politikaları uygulamaya devam ediyoruz'' dedi.

CARİ AÇIK İÇİN ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 40 yıl boyunca enflasyonun çift haneli olduğunu bildirerek, ''faizler çift haneliydi. AK Parti iktidarı bu problemleri çözdü. Cari açık da çözülecek ama bunun için uzun vadeye ihtiyaç var. Cari açık konusu uzun vadede kontrol altına alınabilecek bir sorundur'' dedi. Türkiye'nin çok hızlı büyüdüğünü, enerji ihtiyacının da büyüdüğünü ifade eden Şimşek, ''Şu son 8-9 yıla bakın, AK Parti hükümetleri döneminde, enerjiyi bir tarafa bırakın, o yılların çoğunda bizim cari fazlamız vardır. Aslında Türkiye'nin temel göstergeleri iyidir ama enerji, dışa bağımlılık yapısal bir durumdur. Bir günde aşılacak bir sorun değil'' dedi.

CUMHURİYET TARİHİNİN ARABA SATIŞ REKORU

Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı olduğunu belirten Şimşek, "Sadece geçen sene 760 bin tane araba satıldı. Cumhuriyet tarihinde rekor kırıldı. Sadece Aralık 2010'da satılan taşıt sayısı 150 bin civarındaydı. Bu rakam 2001 yılının tamamında satılan araba miktarından daha fazla. Bu aslında Türkiye'nin ne kadar hızlı büyüdüğünü, ne kadar geliştiğini ve aynı zamanda da enerji ihtiyacının da hızla artığını gösteriyor'' dedi.

AK PARTİ İKTİDARINDAN EMİNLER

Uluslararası yatırımcılarla görüşmelerinde Türkiye'deki politik yaşama ve seçimlere ilişkin soru alıp almadığının sorulması üzerine ise, ''Herhalde çok rahat olmaları lazım, o konuda fazla soru gelmedi. Sadece bir iki noktada, acaba üçte iki çoğunluk sağlanabilir mi şeklinde falan sorular geldi, yani seçimlere ilişkin bir kaygı anlamında değil'' dedi. Şimşek, aynı konudaki bir soru üzerine, yatırımcıların AK Parti'nin yeniden iktidara gelmesini zaten temel bir varsayım olarak aldıklarını düşündüğünü belirtti.