BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.434,54
HABER /  DÜNYA

’’Tarım alanları, parçalana parçalana halı kadar oldu’’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de tarım yapılabilecek arazilerin parçalana parçalana halı kadar olduğunu belirterek, ...

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de tarım yapılabilecek arazilerin parçalana parçalana halı kadar olduğunu belirterek, Meclis Genel Kurulu’na kanun tasarısı gönderdiklerini açıkladı.
Bakan Eker, Eflani ilçesinde 2011 yılında kurulan Beraberce Tarım Geliştiren İşletmeler A.Ş. (BERCE) açılış programına katıldı. Programa; Bakan Eker’in yanı sıra, Karabük Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, İlçe Kaymakamı Tolga Özdemir, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Bakan Eker, Türkiye’de tarım yapılacak olan arazilerin parçalana parçalana halı kadar olduğunu söyledi. Meclis’e Kanun Tasarısı gönderdiklerini, Meclis açıldığında Genel Kurul’a geleceğini belirten Bakan Eker, kanunun çıkması gerektiğini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Eflani’de olmak, Türkiye’nin en güzel yerlerinden bir tanesi, ama daha da önemlisi şu; Türkiye’de uzunca bir süre belirli bir faaliyet düzeyine ulaşmış, tarım gıda alanında faaliyet gösteren grup burada çok övgüye değer ve desteklenmesi gereken önemli bir proje başlattı. Bu projeyi ben ilk duyduğumda doğrusu heyecanlandım. İlk fırsatta yerinde görmeyi tercih ettim. Türkiye’nin elbette dünya tarımında önemli bir yere geldiği muhakkak, biz tarımı stratejik bir değerlendirmeye tabi tuttuk, stratejik planı hazırladık ve devraldığımız noktaya göre ilave 40 milyar dolar tarım hasılatını artırdık, 23 milyar dolardan aldık, 63.5 milyar doları geçti.

’’TÜRKİYE, 7. BÜYÜK TARIM EKONOMİSİ’’
Türkiye dünyanın 11. büyük tarım ekonomisiydi bugün 7. büyük tarım ekonomisine sahip. Avrupa’nın 4. büyük tarım ekonomisine sahipti şuanda 1. büyük tarımsal gücü. Ama ‘Türkiye’de bunu daha iyi, nasıl ekonomik olarak gelişmişlik düzeyimize yansıtırız’ bunun çabası içerisindeyiz.

’’ÇOCUKLARIMIZI TARIM YAPACAKSA, BUNUN KANUNU ÇIKMASI LAZIM’’
En büyük sorunumuz şu; Türkiye’de ortalama 60 dönüm civarında olan tarımsal arazi büyüklüğü, 3 milyon 100 bin çiftçi arazi sahibi, 60 dönüm büyüklüğündeki bir işletme 10 parçadan oluyor. İngiliz’i ile Alman’ıyla nasıl rekabet edeceksin? Buna nasıl dayanacaksın? Mesele bu, bölüne bölüne bu hale geldik, parçalana parçalana bu hale geldik, buna karşı tedbirler aldık, bizim aldığımız tedbirle 7 yıl içerisinde 20 dönümün altına bölünemiyor, buda yeterli değil. Çünkü ABD’de ortalama işletme büyüklüğü bin 810’dur, İngiltere’de 457 dönüm, Fransa’da 430 dönüm, Almanya’da 420, İspanya’da 240 dönüm, Türkiye’de 60 dönüm, o da 10 parça. Son 20 yıl içerisinde bu şekilde bölüne bölüne halı büyüklüğüne kadar küçülmüş araziyle üreticide, köylüde baş edemiyor bırakıp gidiyor, şehre göç ediyor. Onun getirdiği başka sorunlar var. Ama en büyük sorunda Türkiye kullanabileceği, üretim yapabileceği araziyi kullanamaz hale gelir, 20 milyon dönüm arazi Türkiye’de bu şekilde aşırı parçalanmadan dolayı kullanamıyor. Sahibi var ama kimse işlemiyor. Neden babadan kalmış ama ‘karnımı doyurmuyor’ diye bırakıp şehre gidiyor. Kardeşini devretmiyor, amcasına, halasına, mirasçılara devretmiyor, kendi de işletmiyor arazi orada kalıyor. Meclis Genel Kuruluna kanun tasarısı gönderdik, Meclis açıldığında Ekim’de Genel Kurula gelecek. Eğer Türkiye 21. yüzyılda dünyanın yine büyük tarım gücü olacaksa bu kanunu çıkarması lazım. Hiç başka yolu yok. Türkiye’de eğer torunlarımız, çocuklarımız tarım yapacaksa bu kanunun çıkması lazım” dedi.
Konuşmanın ardından Bakan Eker ve beraberindekiler BERCE tesislerinin açılışını gerçekleştirerek, tesis içerisinde incelemelerde bulundu.
(İHA)