BIST 10.274
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.407,85
HABER /  GÜNCEL

Tarihi maç için hayati sağlık önerileri

İki takım arasındaki rekabet düşünüldüğünde, Türk futbol tarihinin en önemli müsabakalarından biri oynanacak.

Abone ol

Süper Final karşılaşmaları boyunca 4 futbolseverin kalp krizi geçirdiği, 3'ünün hayatını kaybettiği ve kim bilir daha kaç kişinin televizyon veya radyo başında benzer sorunlarla karşılaşmış olabileceği düşünüldüğünde; bu maça kalbinizin hazır olup olmadığı hayati bir soru haline geliyor.

Peki ne yapmalısınız? Habertürk gazetesinden Aysun Öz Kaşi, konuyu uzmanına sordu. Haberde hayat kurtaracak öneriler sıralanıyor. İşte Memorial Hastanesi'nden Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Harun Arbatlı'nın uyarıları, Londra'daki Kine College Hastanesi Yaşlanma Bilimi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Robert Bale ve Amerikan Fitness Magazin Dergisi'nin tespitleriyle daha dikkatli olmanızı gerektirebilecek belirtiler ve hayat kurtarabilecek pratik öneriler... Haberin devamı için

-Kalp rahatsızlığı olanlar ve aşırı heyecanlı kişiler sakin ortamlarda maç izlemeli.
-Maç günü aşırı yağlı yiyeceklerden, aburcuburdan ve aşırı alkolden kaçınılmalı. Alkol tansiyonu artıran bir faktördür.
-Heyecanı artıracağı için maç öncesi hazırlıklar da izlenmemeli, maç saatinde sadece maç izlenebilir.
-Tansiyon ya da kalp ilaçları kullananlar, ilaçlarını aksatmamalı. Hatta maç öncesi ve sonrasında tansiyon kontrolü uygun olabilir.
-En küçük iyi hissetmeme halinde ya da aşırı heyecan hissedildiğinde maçtan uzaklaşmak uygun olur.
-Kalp hastalığı açısından risk faktörü taşıyorsanız, örneğin diyabetiniz ya da yüksek tansiyonunuz varsa, sigara içiyorsanız ve daha önce ailenizde ciddi kalp hastalığı ya da ani ölüm görülmüşse, maçtan önce doktora danışmak; en azından basit kan sulandırıcı ilaçlar almanız gerekip gerekmediğini sormak iyi olabilir.
-Vücut şekliniz elmaya benziyorsa, yani yağlarınız belinizin çevresinde toplanıyorsa, kalp sorunu yaşama riski daha fazla.
-Eğer dişetleriniz kanıyorsa, kalbinize daha çok dikkat etmelisiniz. Dişeti hastalığı bulunan 50 yaşından genç bireylerde kalp hastalığı görülme riski yüzde 72.