BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,20
ALTIN 2.450,76
HABER /  GÜNCEL

Taraftar Başbakan'dan intikam mı aldı?

Başbakan Erdoğan'ın Galatasaray'ın yeni stadının açılışında yaşadığı protestolara yönelik tartışmalar sürüyor.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Galatasaray'ın yeni stadının açılışında karşı karşıya kaldığı protestolar Türkiye'nin gündemini meşgul etmeyi sürdürüyor. Protestoları ve sonrasında Başbakan Erdoğan'ın yaptığı 'sert' açıklamaları köşelerine taşıyan yazarlar da Türkiye gibi ikiye bölünmüş durumda.

 Yazarların büyük bir çoğunluğu ise protestoların temelinde Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı 'ucube anıt' ve içki düzenlemesine ilişkin açıklamalarına bağlıyor.
Onlara göre yaşananlar bir tepki niteliğinde...

BAŞBAKAN'A KİMSENİN SÖYLEYEMEYECEĞİ SÖZLER


Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, protestolar sonrası oluşan gündemi bugün 'Başbakan'a kimsenin söyleyemeyeceği sözler' başlıklı yazısında değerlendirdi. Yaşanan protestoların ucube heykel ve içki yasağına ilişkin gelişmelere bağlayan Hakan, Başbakan'a "Lüzumsuz polemik, lüzumsuz protestoya yol açar" sözleriyle seslendi:

Sayın Başbakan...

Bugünlerde size kimse söylemiyordur ama ben söyleyeyim:

Lüzumsuz polemik, lüzumsuz protestolara yol açar.

Bulduğunuz her fırsatta toplumun bir kesimine, sanki lütuf bahşediyormuşmusunuz gibi,"Senin hayatına karışan mı var birader?" diye üst perdeden seslenirseniz...

Toplumun o kesimi de bulduğu ilk fırsatta tepkisini koyar.

Yeri miidr? Zamanı mıdır?

Hiç bakmak

Çünkü demokrasilerde ağızları torba gibi büzmek mümkün değildir.

Sayın Başbakan

Türkiye sizin sandığımız gibi bir ülke değil.

Bu ülkede heykele "ucube" dediğiniz için sizi el üstünde tutanlar da yaşıyor, aynı gerekçeyle sizi sevmeyenler de yaşıyor.

Bu ülkede "Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorlar" dediğiniz için "Helal olsun Başbakan'a" diyenler de yaşıyor, aynı gerekçeye fena halde kendilerini incinmiş hissedenler de yaşıyor.

Kısacası...

Son günlerde bilinçli yada bilinçsiz giderek tırmandırdığınız çatışmacı üslubun, taraftarlarınızı harekete geçirmek gibi bin nimeti olduğu gibi, muhaliflerinizi de harekete geçirmek gibi bir külfeti oluyor.



BAŞBAKAN NEREYE?
HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



BAŞBAKAN NEREYE?

Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol'da bugün köşesine Başbakan' yönelik protestoları taşıyan bir diğer yazardı. Başbakan'a toplumun bazı kesimlerindeki hareketlenmeyi iyi okuması tavsiyesinde bulunan Akyol, AK Parti'nin 3 kez iktidara geleceğini ancak işinin zor olduğunu da eklemeyi ihmal etmiyor.

"Arena Stadı'ndaki protesto Başbakanın ve GS yöneticilerinin hiç beklemediği bir olaydı muhakkak...
GS Başkanı Adnan Polat, derin bir üzüntüyle, stadın yapımında Başbakan'ın rolünü, hatta onun sayesinde yapıldığını anlatarak özür diledi.

Çirkin, kaba, kadir bilmez bir olaydı muhakkak.
Ama Başbakan bu olayı ve toplumun bazı kesimlerindeki hareketlenmeyi dikkatle okumalıdır...

Çünkü Başbakan önümüzdeki seçimlerde üçüncü defa iktidara gelecektir ve iktidarların üçüncü dönemi daima çok zorluklarla karşılaşır; evrensel bir kuraldır bu.

2011 Haziran seçimlerinde Erdoğan yeniden iktidara gelecektir hem de yüzde 40'ın üstünde bir oyla... Ama "yüzde 42" var ya, onların tahammülü biraz daha azalmış olacaktır! Toplumu yönetmek biraz daha zorlaşacaktır!

...Ama adeta 'siyasetin kanunu'dur:

İktidar süresi uzadıkça muhaliflerin tahammülü, iktidardakilerin hoşgörüsü azalır!
Tarihe not düşmekten başka elimden bir şey gelmiyor: İtidal, hoşgörü, anlayış...




STATTA OLANLAR
HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...


[PAGE]


STATTA OLANLAR


Radikal gazetesi yazarı Tarhan Erdem ise 'Statta olanlar' başlığıyla bugünkü köşesinde protestoların temelinde son 6 yıldır yaşanan gelişmeler olduğunu dile getirdi:

"Belli yaşam tarzını paylaşan insanlar, Başbakan'a karşı duygularını ıslık ve bağırarak belli etmişlerdir. Galatasaray stadının açılışında bulunanların önemli çoğunluğu, Başbakan Erdoğan'ı, ıslık ve sesle protesto (itiraz ve red) ettiklerini belirtiler.
Başbakan ve bakanlar, arkalarından spor yöneticileri stattan ayrıldılar. Olay sonrasında Kulüp Başkanı Adnan Polat, 600 milyonluk yatırımın Başbakan'ın kararıyla ve denetimiyle yapıldığını belirtti, tepkilerden üzüldüğünü söyledi. Dün yaptığı basın toplantısında, tepkilere katılanları bir daha stada almayacaklarını bildirdi, Erdoğan'dan özür dileğini tekrarladı.

Bana göre, tepkilerin ve itiraz seslerinin, oradaki toplulukla, stadın kimin tarafından yapıldığıyla, oradaki konuşmalarla bir ilgisi yoktur; belli yaşam tarzını paylaşan insanlar, Başbakan'a karşı duygularını ıslık ve bağırarak belli etmişlerdir. Bu duyguların oluşmasında Galatasaray Kulübü'nün, futbolu ve genel olarak sporun bir katkısı var mıdır? Bilemiyorum; sanmıyorum! Başbakan'a tepki, uygun yerde ortaya konulmamıştır; açılışı göz önüne alırsak muhatabın seçimi haksızdır. Dün İstanbul'a kazandırılan birçok eserin toplu açılışında, Sayın Erdoğan'ın stadın yapılmasında Galatasaray Kulübü'nün bir kuruşunun olmadığını, yollarının ve metro istasyonunun zamanında tamamlanmasını anlatırken belli olan kırgınlığına da hak veriyorum.


....Başbakan geçen yıl başlarında;
"Benim bu dünya hayatında gayem şudur: Bundan yıllar sonra o günün nesilleri şunu söylemeli: Bir Ak Parti iktidarı vardı, işte bir başbakan vardı, geldi geçti; Türk milletinin alnını ak ettiler, itibarını yükselttiler" demişti. Bugün de yeni bir yılın başındayız; kuşkulular memleketlerini seven insanlardır, onların olumsuz inançlarını sadece başbakan kaldırabilir ya da çatışma içinde karışıklıklar (stat örneklerinin ilerisi) doğal karşılanmalı, beklenmelidir.




AYIP OLDU!
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



AYIP OLDU!

Posta gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık ise Başbakan Erdoğan ve TOKİ Başkanı Bayraktar'a yönelik protestoları 'yapılan büyük ayıp' sözleriyle değerlendirdi.

Önceki gün Galatasaray'ın yeni stadının açılışında
Başbakan'a ve TOKİ Başkanı'na yapılan büyük bir ayıptı.

Hiçbir Galatasaraylının elini taşın altına koymadığı, bizzat Başbakan'ın talimatıyla TOKİ tarafından sıfırdan alınıp yüzde yüz devlet desteği ile bu hale getirilen Aslantepe'nin açılışında bu işin en büyük iki mimarını konuşturmamak-yuhalamak vicdana sığmaz...

Başbakan protesto edilebilir, ama ne yeri ne de şekli bu değildi!

Ayıp oldu.

Galatasaray'a yakışmadı.



BAYAT SENARYOLAR

SEYRANTEPE'DE YAŞANAN REZALETE ÇOK ŞAŞIRMADIM

Zaman gazetesi yazarı Ekrem Dumanlı ise statta yaşanan protestoları 'Bayat seçim senaryosu' olarak nitelendirdi. Olanları 'Sandık yerine sokaktan medet ummak' olarak nitelendiren Dumanlı, yaşananları Seyrantepe stadı gezisinden bir notla aktarıyor.

"Seçim yaklaştıkça bazı senaryoların tekrar tekrar sahnelenmesi insanı üzüyor. Haydi tezgâhın arkasındakiler yorulmadı diyelim; ya figüranlar? Defalarca gösterime girmiş bir senaryoda eskitilmiş rollerin üzerine atlayarak ne kadar sakil bir duruma düştüklerinin farkında değiller mi? Kutsanmış semboller üzerinden yürütülen kavgalar, kutuplaşmayı derinleştiren yaklaşımlar, sandık yerine sokaktan medet ummalar...

... Stadı gezerken Adnan Polat dedi ki:

Açık konuşmak gerekirse bu stat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk futboluna hediyesidir. Onun desteği ve ilgisi hep yanımızda oldu." Adnan Bey, kadirşinas bir insan. Bize, hakperest bir insan olarak bu sözleri söyledi. Buna şu açıdan da sevinmiştim: Başbakan Erdoğan'ın Fenerbahçeli olduğunu bilmeyen yok; ama ülke futbolu için böyle bir destek ayakta alkışlanmalı. Öyle olmadı. Cumartesi gecesi yapılan açılışta organize bir protesto yükseldi. Başbakan ve yanındaki heyet resmen yuhalandı. Sebep? Milyonlarca Galatasaray taraftarı bu cehaleti mazur görür mü? Sanmam. Siyaset, bazı fanatiklerin gözünü kör etmiş..."