BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Tarafa Aktütün davasından iyi haber

Aktütün saldırıyla ilgili gizli belgeleri açıkladığı iddiasıyla dava açılan Taraf için savcı esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Abone ol

Aktütün Sınır Karakolu'na yönelik saldırıyla ilgili haberlerde ''açıklanması yasaklanan gizli belgeleri açıkladığı'' gerekçesiyle 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Taraf gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Adnan Demir'in, ''basın özgürlüğü'' gerekçesiyle beraatına karar verilmesi talep edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Adnan Demir ve avukatı Ergin Cinmen katıldı.

Duruşmada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar, Aktütün Jandarma Karakolu'na PKK terör örgütü tarafından düzenlenen ve çok sayıda askerin şehit olduğu silahlı saldırının haberinin yapıldığını anımsattı. Savcı Ayar, ''vahim nitelikli ve kamuoyunu sarsıcı'' eyleme ilişkin, ''kamuoyunun haber alma, basın yayın kuruluşunun bilgi edinme ile bilgiyi yayma'' hakkının bulunduğunu belirtti.

Anayasa'nın 28/2'nci maddesinde de devletin bu hürriyetleri sağlayacak tedbirleri alması gerektiğinin belirtildiğini ifade eden Savcı Ayar, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olan sanık Adnan Demir'in terör eylemiyle ilgili, ''güvenlik güçleri ve yetkililere yönelik sert, keskin ve eleştirel nitelikte haberler'' yaptığını, ''yayımlanan bilgi ve belgelerin terör eylemiyle ilgili olup eylemden sonra gazetenin elde ettiği bilgi ve belgeler'' olduğunu dile getirdi.

Bilgi ve belgelerin yayımlanmasının, ''gizli kalması gereken bilgileri açıklamaya yönelik'' değil, ''kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik'' olduğunu kaydeden Savcı Ayar mütalaasında şu ifadeleri kullandı:

Demokratik toplumun gereği

''Yayın organının 5187 sayılı Basın Kanunu'na göre bilgiyi edinme, yayma, eleştirme ve yorumlama hakkı bulunmaktadır. Bu hakların kamuoyunun gerçeği öğrenebilme ve bilgi edinmesine yönelik olması karşısında, terör saldırısından sonra gazetenin bu haklar çerçevesinde edindiği bilgileri toplumu bilgilendirme amaçlı yayınlama hakkının bulunması, kurumları incitici olsa da demokratik toplumun gereğidir.''

Savcı mütalaasında sanık Demir'in, ''basın özgürlüğü'' çerçevesinde kamuoyunu bilgilendirme amaçlı haberler yapmış olması'' ve ''şüphelinin üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmaması'' nedenleriyle beraat etmesi gerektiği görüşünde olduğunu bildirdi.

Duruşmada mütalaaya karşı savunması sorulan sanık Demir, önceki savunmalarını tekrar ettiğini ve mütalaaya katıldığını söyledi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatının yazılı savunmasını sunması için duruşmayı erteledi.

Adliye çıkışında basın mensuplarına bir açıklama yapan Demir, savcının beraat istemesi nedeniyle ''hak yerini buldu'' diye konuştu. Demir, askeri ihmalin araştırılmasının demokrasi meselesi olduğunu ve kendilerinin gazeteci olarak görevlerini yaptıklarını belirterek, ''Biz yalnızca basın ve haber özgürlüğünü savunduk. Bundan sonrası yargının görevidir'' dedi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamede, Adnan Demir'in, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak çalıştığı Taraf gazetesinin 26 Ekim 2008 tarihli sayısında ''Jandarma Genel Komutanlığının İçişleri Bakanlığına hitaben yazdığı gizlilik içeren belge'' ile 28 Ekim 2008 tarihli nüshasında ''PKK terör örgütü mensuplarının anlık istihbarat görüntüleri ve PKK'ya karşı icra edilen askeri harekata ait gizli nitelikli bilgileri içeren belge ve dijital kayıtlarına yer verildiği'' belirtiliyordu.

İddianamede, Demir'in ''açıklanması yasaklanan gizli belgeleri açıklamak'' suçundan 3 ile 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.