BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,84
ALTIN 2.479,62
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Tanrıkulu'dan GDO'lu pirinç soruları!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "GDO'lu pirinç soruşturmasında bir AKP'liyi kurtarmak için üç bakanın devreye girdiği doğru mu?" diye sordu.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemi ile TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu. Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

-1-2 Mart 2013 tarihinde Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından GDO'lu pirinç skandalıyla ilgili başlatılan soruşturmada, iktidar partiniz eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayını kurtarmak için hükümetinizde görevli üç bakanın devreye girdiği iddiası doğru mudur?

-Soruşturmaya AKP eski Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayının isminin karışmasının ardından, skandalı kapatmak için hükümetinizde görevli üç bakanın devreye girip olayın üzerinin örtülmesi için temaslarda bulunduğu ve bu kişinin sizin ile görüştürüldüğü iddiası doğru mudur?

-Eğer görüşme iddiası doğru ise sizin bu kişi ile görüşmenizin ardından, bakanlarınızdan birini arayarak olayın kapatılması ile ilgili talimat verdiğiniz iddiası doğru mudur?

-Bu kişinin isminin GDO'lu pirinç ithalatı olayına karışmasının ardından ilgili bakanlık tarafından kendi laboratuvarlarında inceleme yapılmış mıdır? Bu inceleme sonucunda rapor verilmiş midir? Verilmişse raporun mahiyeti nedir?

-Ancak Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, başka bir kurumdan ikinci kez rapor istemesi üzerine sahte rapor düzenlendiğinin ortaya çıktığı iddiası doğru mudur? Eğer doğru ise söz konusu sahte raporu hazırlayanlar hakkında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ayrı bir soruşturma başlatıldığı iddiası doğru mudur?

-Yaklaşık 23 bin ton pirinç imha edilmiş midir? İmha işlemine iştirak ve tanıklık eden yetkililerin ve noter makamlarının isimleri ve unvanları nedir?

-23 bin ton pirincin imha edilmesi resmi kayıtlara geçirilmiş midir? Geçirilmişse bu kayıtlar nerede muhafaza edilmektedir?

-Halen iç piyasada halkımızın sağlığını direkt olarak tehdit eden nitelikte GDO'lu pirinçlerin belirlenmesi için takip edilen ve uygulanan kontrol yöntemleri nelerdir?

-Halkımız, iç piyasada satılan pirinçlerin GDO'lu olup olmadığını nasıl anlayacaklardır?

-Şu an Türkiye iç piyasalarında halkımıza satılan pirinçlerin tamamı GDO'suz pirinçler midir?

-Gümrük noktalarından ülkemize girişleri yapılan tahıl ve bakliyat ürünlerinin tahlil işlemleri hangi bilimsel süreçler kullanılarak yapılmaktadır? Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hangi üniversitelerle ortak çalışmalar yürütmektedir?"