BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.496,13
HABER /  GÜNCEL

10 MOSSAD ajanına 10 predatorla cevap

ABD ve İsrail basınında çıkan Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan hakkındaki haberlerin perde arkası aydınlandı.

Abone ol

İsrail, kendisine çalışan 10 İranlı ajanı Tahran’a bildirdi diye Hakan Fidan’ı suçladı. ABD’nin de bu yüzden, predatorları Türkiye’ye vermediği ortaya çıktı. Suriye krizinde MİT, CIA ile işbirliğine gidince İran gizli servisi e MİT'i satmış.

Buna göre, hükümetin “Hakan Fidan’a yönelik kara propaganda” olarak nitelendirdiği ajan krizi, 2010’daki Mavi Marmara baskınından yaklaşık bir yıl sonra ortaya çıktı. Taraf Hüseyin Özay, Fidan'ı hedef alan haberlerin perde arkasını yazdı. İşte ayrıntılar:

MAVİ MARMARA SALDIRI İPLERİ KOPARDI
MİT, İsrail askerlerinin Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine operasyon düzenlemesinin ardından İsrail gizli servisi MOSSAD ile ilişkilerini askıya aldı ve MOSSAD’a ilişkin bazı bilgileri İran ile paylaştı. ABD ve İsrail, bu duruma sert tepki gösterdi.

10 AJANA 10 PREDATOR İLE MİSİLLEME
İstihbarat savaşı, Türkiye’nin ABD’den istediği 10 predatorun alımını da etkiledi. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, 2012’nin ilk yarısında ABD’den altısı silahlı olmak üzere 10 predator talep etti. Ancak ABD kongresi, predatorların Ankara’ya teslimine onay vermedi. Buna gerekçe olarak ise MİT’in İran istihbaratı ile yakın ilişkileri gerekçe gösterildi. ABD’li yetkililer, “predator bilgilerinin İran’ın eline geçmesinden endişe ettiklerini” kapalı kapılar ardında Türkiye’ye iletti.

FÜZE İHALESİ ÇİN'E VERİLİNCE FİDAN HABERLERİ SERVİS EDİLDİ
ABD ve İsrail’deki bazı medya organlarının MİT Müsteşarı Hakan Fidan aleyhindeki haberleri şimdi servis etme nedeninin ise Türkiye’nin, füze savunma sistemi ihalesini Çin’e vermesi olduğu kaydedildi. Mavi Marmara baskınının etkisiyle yaklaşık iki yıl önce Ortadoğu’daki istihbarat çalışmalarını MOSSAD yerine İran ajanlarıyla yürütmeye başlayan MİT, bu süreçte İran istihbaratı ile birçok bilgi paylaştı.

İRAN DA MİT’İ SATTI
Bu süreçte, CIA, MOSSAD, KGB ve İran istihbarat teşkilatı SAVAK arasındaki gizli savaş alevlendi. Suriye krizi de istihbarat birimleri arasındaki çekişme ve kutuplaşmanın artmasına vesile oldu. Rus gizli servisi KGB, İran ve Suriye istihbaratlarıyla birlikte hareket etmeye başladı. MİT ise Suriye konusunda CIA ve MOSSAD’ın yanında yer almak zorunda kaldı. Bu duruma tepki gösteren İran istibaratı, MİT’in daha önce kendisiyle paylaştığı veriler konusunda MOSSAD’a bilgi sızdırdı. İran, böylece MİT’i ABD ve İsrail başta olmak üzere batılı devletler nezdinde zor durumda bıraktı.

MİT, OYUN KURUCUSU OLDU
Ankara, batı basınında Hakan Fidan aleyhinde yeni haberler de yayımlanacağını tahmin ediyor. Bu durum ise, istihbaratın savaşının bir parçası olarak görülüyor. Üst düzey bir bürokrat, “MİT, önceden yedek oyuncu ile şimdi oyun kurucuların arasına girdi” değerlendirmesinde bulundu. Yetkili, bu nedenle MİT’e yönelik tepkilerin önümüzdeki günlerde de süreceğini dile getirdi.

tehdit.jpg

davutoglu.20131021092912.jpg