BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Beşar Esad'dan sürpriz teklif

Suriye'de 110 bin insanın ölümümünden sorumlu tutulan Esad, Rojava Kürtlerine ‘Biz dostuz’ mesajı göndererek ittifak teklif etti.

Abone ol

2. Cenevre Konferansı'na masaya güçlü bir şekilde oturmak isteyen Esad, daha önce yüz çevirdiği Kürtlere el uzattı.

Esad'ın görevlendirdiği Kürt milletvekili Ose, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin temsilcileriyle buluşup "Haklarınızı vermeye hazırız" dedi.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre, Suriye Devlet Başkanı Esad ise Kürt Milletvekili Ömer Ose aracılığıyla Suriye’deki Kürtlere haklarını vermeye hazır olduğunu iletti.

Ankara’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşen Kürt Ulusal Konseyi heyeti içerisinde yer alan İlham Ehmed, Kasım sonunda düzenlenecek Cenevre toplantıları öncesinde Kürtlerin taleplerini açıkladı.

MECLİS'TE YER TALEBİ
Suriye Ulusal Koalisyonu’nun tek mezhep ve tek ulus dayatmalarını sürdürmesi durumunda bu güçlerle diyaloğun bir anlamının kalmayacağını belirten Ehmed, Kürtlerin ittifak için özerklik ve Rojava Kürtlerinin haklarının anayasal güvence altına alınarak ulusal meclisin yüzde 18’inin Kürtlere ayrılmasını talep etti.   

ORDUYA 'ÖLDÜRMEYİN' TALİMATI VERMİŞ
Esad’a yakınlığı ile bilinen Suriye Barış Komitesi Başkanı Kürt Parlamenter Ömer Ose, görevli olarak Kuzey Irak’a gönderildi. Bölge gezisini Kuzey Irak’taki Rudaw ve Avestakurd adlı internet sitesine değerlendiren Ose, şunları söyledi:

“İki ay içinde Esad’la iki defa görüştüm. Kürdistan bölgesini ziyaret edeceğime dair onu bilgilendirdim ve buna sevindi. Başkan Esad, Ordu’yu bilgilendirerek Kürtleri öldürmemesini, onlarla savaşılmamasını istedi. Şu anda Suriye ve Suriye Kürtleri karşısında Türkiye’nin durumu çok kötü ve Kürtlere karşı savaşan terörist çeteleri destekliyor.  
Esad, geçen yıl Kamışlı hava alanına uçak gönderip Kürt liderleri Şam’a, kendisiyle oturmaları için davet etti. Bir yıl önce de, resmi olarak Kürdistan Bölgesel yönetimi başkanı Mesut Barzani’yi Şam’a davet etti. Ama bu davetler reddedildi.”