BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Tampon bölge fikrine ABD'den iki açıklama

Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin tampon bölge fikrine soğuk bakıyor.

Abone ol

Beyaz Saray, tampon bölgenin şu anda üzerinde düşünülen bir fikir olmadığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest günlük basın toplantısında tampon bölge hakkında gelen bir soruya cevap verdi.

Tampon bölge fikrinin Türkiye’den geldiğini ve Türk yetkililer ile bu konuyu görüştüklerini ifade eden Earnest, “Bu şu anda gözden geçirilen bir konu değil.” ifadelerini kullandı.

PENTAGON: TAMPON BÖLGE MASADA DEĞİL

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, tampon bölge konusunun “değerlendirdikleri bir askeri seçenek olarak şu anda masada olmadığını” söyledi.

Kirby, günlük basın toplantısında tampon bölgeyle ilgili soruları yanıtladı.

Türkiye ile tampon bölge konusunda birçok kereler görüştüklerini belirten Kirby, “Bu konu şu anda değerlendirdiğimiz bir askeri seçenek olarak masada değil” dedi.

Kirby, tampon bölgenin kendileri için “aktif bir tartışma konusu” olmadığını ama meseleyi Türkiye ile rutin olarak konuştuklarını kaydetti.

Türkiye’nin, ABD öncülüğündeki IŞİD ile mücadele koalisyonuna katkılarına ilişkin soruya Kirby, şu yanıtı verdi:

“Bakan (Chuck) Hagel bu konuda açıktı: Tabii ki Türkiye’nin katkısını görmek istiyoruz. Türkiye’nin yardımcı olmasını istiyoruz. Komşu ülke oldukları, orada oldukları için askeri anlamda, bizde olmayan bilgi ve kapasiteye sahip olduklarını biliyoruz. Orası, dünyada onların parçası olduğu yer ve onları koalisyona mümkün olan en aktif şekilde katılmaya teşvik ediyoruz.”

Kirby, Türkiye’nin de koalisyona katkıda bulunmak istediğini ve bunu kendi yetkisi ve Türk halkının desteğine uygun olarak yapacağını, ABD olarak kendilerinin ülkelerden bir talepte bulunmadığını söyledi. Kirby, “Biz onlara spesifik talep ve isteklerle gitmiyoruz. Bu isteğe dayalı bir koalisyon” dedi.  Kirby, Türkiye’nin “çok yetkin ve profesyonel bir orduya sahip” olduğunu belirtti.

"SURİYE'DE SAHADA ETKİN PARTNER OLMAMASI SINIRLAYICI"

Kobani’deki duruma yönelik soru üzerine Kirby, orada IŞİD’e baskıyı sürdürmeye odaklandıklarını bildirdi.

Hava saldırılarının tek başına Kobani’yi kurtarmaya yetmeyeceğini de belirten Kirby, ancak Suriye’de IŞİD ile mücadelede Irak’tan farklı olarak sahada etkili, kapasitesi bulunan ve istekli bir partner bulunmadığına işaret etti.

Suriye’deki zorluklarından birinin, orada kabul edilmiş askeri bir organizasyonun bulunmaması olduğunu dile getiren Kirby, “Açıkçası bu da Suriye’de sınırlayıcı bir faktör. Bu bir gerçek ve bunu değiştiremeyiz. Bu, su götürmez bir durum” dedi. Kirby bu nedenle eğitim ve ekipman programını başlattıklarını hatırlattı.

Kirby, bir soru üzerine, “Suriye Kürtleriyle aktif bir koordinasyon ve iletişimlerinin bulunmadığını” bildirdi.