BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İngiltere: Türkiye'nin koalisyondaki rolü yakında netleşir

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyonda önemli bir görev üstleneceğini ve buna kara birliklerinin de dahil olabileceğini söyledi. Hammond, "Türkiye'nin nasıl bir rol üstleneceği kısa zamanda netleşecek" dedi.

Abone ol

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Türkiye'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı koalisyon içerisinde önemli bir görev üstleneceğini ve buna kara birliklerinin de dahil olabileceğini söyledi.

BBC yayınına katılan Hammond, 49 rehinenin serbest bırakılmasının ardından Türkiye'nin duruşunun netleştiğini söyledi ve "Türk yetkililer koalisyon güçleri içerisinde önemli bir rol üstlenmek istediklerini ifade ediyor. Buna kara birlikleri de dahil" dedi.

Ancak Hammond, Türkiye'nin koalisyon güçlerinin genel stratejisi kapsamında nasıl bir rol üstleneceğinin ise henüz net olmadığını söyledi.

Gelecek hafta koalisyonun ABD'li temsilcisi emekli General John Allen Ankara'ya gelerek bir dizi temasta bulunacak.

Hammond, "General Allen'ın temasları sonrasında Türkiye'nin rolünün netleştiğini göreceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Davutoğlu: Koalisyon Esad'ı hedef almalı

Bu hafta içerisinde CNN televizyonundan ise, koalisyon güçlerinin Suriye'de Beşar Esad rejimini hedef alması halinde Suriye'ye kara birliklerinin gönderilebileceğini ifade etmişti.

Davutoğlu, o röportajda "IŞİD'in bu kadar güçlü hale gelmesinin en önemli nedeni Esad rejimidir. Bugün IŞİD giderse yerini yeni bir radikal örgüt alabilir. Sadece cezalandırmaya yönelik ve kamuoyunu tatmin etmek için harekete geçemeyiz. Gelecekte oluşabilecek terör tehditlerini de ortadan kaldırmak için daha kapsamlı bir bakış açısıyla hareket etmemiz gerekiyor" demişti.

John Allen kimdir?

IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin koordinasyonunu sağlayan ABD'li emekli General John Allen uzun yıllar Afganistan ve Irak'ta görev yapmış bir isim.

"Radikal İslamcı örgütleri iyi tanıyan bir isim" olarak bilinen 60 yaşındaki Allen, koalisyonun oluşturulmasından önce ABD Başkanı Barack Obama'ya danışmanlık yapıyor ve koalisyona destek için bölge ülkelerinde temaslarda bulunuyordu.

IŞİD'e karşı geniş katılımlı bir koalisyonun oluşması gerektiğine inanan Allen, örgütün yarattığı tehdidin askeri güçle yok edilebileceğini düşünüyor ve "IŞİD'e sert bir darbe indirilmesi şart" diyor.

Allen'a göre, başarılı bir strateji oluşturulamazsa IŞİD'in gelecekte ABD'yi de tehdit etmesi güçlü bir olasılık.