BIST 10.521
DOLAR 32,24
EURO 34,90
ALTIN 2.428,68
HABER /  EKONOMİ

Talih Kuşunun 2 taliplisi var

Talih Kuşu da artık özel olacak. Lisans devri 10 yıllığına gerçekleşecek. Bunun için 2 firmadan teklif geldi... Bu ay ihale sonuçlanacak.

Abone ol

Milli Piyango özelleştirmesinde sona yaklaşılırken, ihalenin teknik olarak, bu ay içinde sonuçlandırılması bekleniyor.

ÖİB yetkilileri, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'ne ait piyango, hemen kazan ve sayısal oyunlar gibi şans oyunlarının 10 yıl süreyle, lisans devri yoluyla özelleştirilmesi ihalesinde, 2 teklif alınması nedeniyle, ihalenin kısa sürede yapılabileceğini belirttiler.

Bu kapsamda, ayın son haftasında teklif veren gruplardan revize tekliflerin alınarak, ön görüşmelerin yapılmasının ardından nihai pazarlık görüşmelerine geçilmesi planlanıyor.

Bu yılın ilk büyük ihalesi olacak olan Milli Piyango'nun özelleştirme ihalesinde, DAF Araştırma Geliştirme A.Ş. (Doğuş Holding/Alarko Holding/Fina Holding) - OPAP-S.A. ortak girişim grubu ile Şans Oyunları Yatırım Yatırım Holding A.Ş. teklif vermişti.

Turkcell'in sahip olduğu Turktell tarafından kurulan Şans Oyunları Yatırım Holding'de, Tepe Grubu ve Yunanistan'ın önde gelen şirketlerinden OPAP yer alıyor.

İhale için, Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş - Lottomatica S.P.A Ortak Girişim Grubu da ön yeterlik başvurusunda bulunmuş, daha sonra Doğan Şirketler Grubu konjonktürün uygun olmaması nedeniyle teklif vermeyeceğini açıklamıştı.

İhaleye Doğan Şirketler Grubu ile katılacağını açıklayan İtalya'nın medya ve finansal hizmetler sektörünün önde gelen gruplarından biri olan Lottomatica S.P.A'da ihaleye girmekten vazgeçtiğini ve Doğan Şirketler Grubu ile ihaleye katılma amacıyla daha önce imzaladığı mutabakat zaptının iptal edildiğini duyurmuştu.

Ön yeterlilik başvurusunda bulunan, Österreichische Lotterien Gesellschaft m.b.H, Intralot S.A. Integrated Lottery Systems and Services (Intralot A.Ş-Şans Oyunları Entegre Bilişim Sistemleri ve Hizmetleri) de ihale için teklif vermedi.

MİLLİ PİYANGO PARA BASIYOR

Bu ay içinde ihale sürecinin tamamlanması beklenen Milli Piyango İdaresi, son 5 yılda şans oyunlarıyla vatandaştan 6 milyar 211 milyon 557 bin lira topladı.

2003-2007 döneminde İdare, düzenlediği şans oyunlarından 6 milyar 211 milyon 557 bin lira hasılat elde ederken, Milli Piyango'nun bu dönemdeki diğer gelirleri de 372 milyon 760 bin lira oldu. Böylece, 5 yıllık süreçte, Piyango'nun toplam geliri 6 milyar 584 milyon lirayı aştı.

Talih Kuşu'nun 5 yıllık hasılatı döviz bazında da 4 milyar 475 bin dolar olarak gerçekleşti.

Milli Piyango İdaresi, söz konusu dönemde 2 milyar 616 milyon 155 bin lira ikramiye ödedi. 1 milyar 639 milyon 458 bin lirası Hazine'ye, 1 milyar 527 milyon 567 bin lirası da diğer kamu kuruluşlarına olmak üzere kamuya 3 milyar 167 milyon 26 bin lira kaynak aktardı.

Böylece döviz bazında 1 milyar 887 milyon dolar ikramiye dağıtıldı, kamuya da 2 milyar 276 milyon dolar kaynak sağlandı.