BIST 10.191
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.400,74
HABER /  DÜNYA

Köpek gibi sinmişti denilen baron yakalandı

Dünyanın en büyük ve güçlü uyuşturucu baronlarından 'Don Mario' yüzlerce polisin kovalamacasıyla yakalandı

Abone ol

Kolombiya'da polis tarafından en çok aranan uyuşturucu baronu Daniel Rendon Herrera, dün ormanlık alanda yüzlerce polisin katıldığı bir operasyonla yakalandı.

Savunma Bakanı Juan Manuel Santos, Herrera için "bir palmiye ağacının dibinde, korkudan 'köpek gibi' sinmişti" dedi.

Operasyon, muz yetiştirilen Panama sınırındaki bölgede gerçekleştirildi. Herrera'nın, yüzlerce kişiden oluşan bir gruba liderlik ettiği ve ABD'ye 100 ton kokain soktuğu kaydedildi.

Devlet Başkanı Alvaro Uribe, Herrera'yı "dünyadaki en korkunç uyuşturucu kaçakçılarından biri" olarak nitelendirdi. Polis, Herrera grubunu son 18 ayda 3 binden fazla cinayet işlemekle suçluyor.

Herrera'nın adamlarına, öldürdükleri her bir polis için bin dolar ödül koyduğu kaydedildi. Kolombiyalı yetkililer de Herrera'nın yakalanmasına yol açacak bilgi verenlere 2 milyon dolar ödül koymuştu.

KİRLİ İLİŞKİLER DE ORTAYA ÇIKACAK

Herrera’nın yakalanışı hakkında ayrıntılı bilgi vermeyen Kolombiya Savunma Bakanı Juan Manuel Santos ise konuya dair açıklamasında “Herrera bir bölgenin denetimini ele geçirmek için girişilen savaş sonucunda hayatını kaybeden 3bin kişinin ölümünden sorumlu tutulabilir” dedi. Herrera ABD tarafından da aranıyor ve yakın zamanda Kolombiya’dan iadesinin isteneceği tahmin ediliyor

Öte yandan Herrera’nın Kolombiya Birleşik Öz-Savunma Güçleri (AUC) adlı kontrgerilla örgütüyle de çok sıkı bağlantılar içinde olduğu biliniyor.

AUC ise devlet başkanı Alvaro Uribe tarafından maddi ve hukuki olarak desteklenen ve ülkedeki muhalefeti sindirmek için faaliyet gösteren bir kirli savaş örgütü olarak uzun yıllardır FARC-EP’e karşı sürdürülen savaşın temel aracı olmayı sürdürüyor.