BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Taliban'dan yeni bir hapishane saldırısı

Afganistan'da bir hapishane saldırısında 30 mahkum kaçtı, 3 mahkum öldü, 28 yaralı var. 14 mahkûm henüz yakalanamadı.

Abone ol

Afgan yetkililer militanların Sar-i Pol vilayetinde bir hapishaneye saldırmasının ardından kaçan, aralarında isyancıların da olduğu 14 mahkûmun hâlâ bulunmadığını açıkladı.

Perşembe gecesi gardiyanlarla Taliban militanları arasında çıkan silahlı çatışmanın ardından üç mahkûm hayatını kaybetti, 28’i de yaralandı.

Yaklaşık 30 mahkûm da çatışmalardan faydalanarak kaçtı. Ancak cezaevi yetkilileri kaçaklardan 16’sını yakaladıklarını bildirdi.

Geçtiğimiz yıllarda Afgan hapishanelerinden kamuoyunda yankı uyandıran pek çok firar olayı yaşandı. Firarlar cezaevlerinde güvenlik konusunda soru işaretleri yarattı.

Geçen Nisan ayında Afganistan’ın güneyindeki Kandahar şehrindeki bir cezaevinden 470’ten fazla mahkûm cezaevinin dışından içeri doğru kazılmış yüzlerce metre uzunluğunda bir tüneli geçerek kaçtı.

Dün gece Sar-i Pol vilayetindeki cezaevinde yaşanan saldırıyı Taliban üstlendi ve 170 mahkumun kaçmasını sağladığını iddia etti.

Karanlık bastıktan kısa bir süre sonra patlatılan bir bombanın cezaevinin duvarında bir delik açtığı bildirildi.

Yerel basının haberlerine göre patlamanın ardından militanlar üç yönden eşzamanlı ateş açtı.

Sar-i Pol valisi BBC’den Bilal Sarwari’ye hala kaçak olan mahkûmlar arasında suçluların, Taliban militanları ve komutanlarının bulunduğunu ancak, üst düzey mahkûmlardan kimsenin olmadığını söyledi.

Uzmanlar uzun zamandır ülke çapında cezaevlerinin güvenliği konusunda endişeler olduğunu ifade etti.

Muhabirimiz mahkûmlar arasında uyuşturucu ve cep telefonu kullanımının da büyük sorun teşkil ettiğini bildirdi.

Vilayet Komisyonu üyelerinden Abdul Gani, Associated Press haber ajansına cezaevi firarlarının vilayette güvenliğin bozulması anlamına geleceğinden korktuğunu söyledi.

Bu senenin başlarında Afganistan ve ABD, ülkede ABD kontrolündeki cezaevlerinin Afgan kontrolüne devredilmesi konusunda anlaşmıştı.