BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,98
ALTIN 2.507,29
HABER /  GÜNCEL

Talat'tan ABD'den yardım istedi

Başbakan olmadan önce Avrupa Birliği yanlısı tutum takınan Talat Avrupalılar'dan beklediği desteği bulamadı. Talat en sonunda yardım için ABD'nin kapısını çaldı

Abone ol

Talat'tan ABD'ye "önderlik yap" çağrısı
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC üzerinde uygulanan tecridin en azından hafifletilmesi yönünde AB içinde gösterilen çabaların Kıbrıs Rum yönetimi tarafından engellendiğini belirterek, izolasyonun kaldırılması için ABD'nin önderlik yapması çağrısında bulundu.


Talat, ABD'de yayımlanan The Washington Times gazetesinde çıkan makalesinde, geçen yıl 24 Nisan'da BM planı konusunda adada yapılan referandumlarda Türk tarafının “evet”, Rum tarafının ise “hayır” kararı vermesine karşın karlı çıkan tarafın Rumlar olduğuna işaret etti.

Mehmet Ali Talat, “Üzerimizde uygulanan tecridin kaldırılması veya en azından hafifletilmesi yönünde özellikle AB içinde yürütülen çabalar, Kıbrıs Rum yönetimi tarafından engellendi. AB liderlerinin, yapıcı olmayan bu tutuma karşı memnuniyetsizliklerini ortaya koymalarına karşın, (klüp üyesi Kıbrıs'ın) ortaya çıkardığı yasal ve siyasi engelleri aşma yönünde henüz bir çözüm bulamadı” dedi.

Bu durumda uygulanan tecridin kaldırılması için ABD'nin önderlik yapmasını isteyen Talat, “inanıyorum ki, Kıbrıslı Türklerin üzerindeki insanlık dışı kısıtlamaların hafifletilmesi yönünde adım atan ABD, izolasyonun ortadan kaldırılması yolunda daha fazla kararlılık gösterecek ve liderlik yapacak. Kıbrıslı Rumların engelci tutumunun yıldıramayacağı ABD, dünyanın tek süper gücü olarak, bunu gerçekleştirebilecek yegane imkan ve kabiliyetlere sahip. Uluslararası topluluğa adalet çağrımızı dinlemesi çağrısında bulunuyorum. Başkan George Bush'un, ikinci dönemine başlarken yaptığı konuşmasında dünyanın en karanlık köşelerinde özgürlük ve demokrasinin yaygınlaştırılacağı yönünde verdiği söz, bu evrensel değerlere inanan herkese ilham sağlıyor” ifadesini kullandı.

Kaynak: