BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.428,20

Taksim'de tekrar taksim edilmek….

Son günlerde başını işçi sendikalarının çektiği 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama ısrarının altında, nasıl bir işçi hakkı veya işçi bayramı kutlama amacının taşındığı hususunda endişelerimiz var.

Siyasiler ve yerel yöneticilerde bizim gibi aynı kanaatte olmalılar ki, ısrarlı taleplere aynı ısrar ve net bir dille bu işin olamayacağını net bir dille anlatmaya çalışıyorlar.

Daha nasıl ve hangi dille bunu anlatsalar da muhataplar anlasa,formülü daha ortada yok.
Ve 1 Mayıs'a bir kaç gün var.

Bu ısrar ortamında sendikaların bir kısmı ise üzüm yemekten çok bağcıyı dövme mantığı içinde, aklı selimin fersah fersah uzağında bir tavırla, bildik muhalefetlerini muhtemel kaos senaryolarına kürek çeker bir doğrultuda kullanmaya çalışıyorlar gibi bir izlenim doğuyor.

Yakın tarihimizde öyle açık tertip kokan ve tarihi hafızalara toplumu,siyaseti,devleti bölen hadiseler olarak ince ince işlenen olaylar var ki,bugün hala o olaylar üzerinden okunarak devam ettirilmeye çalışılan ezberler,statükolar ve toplumsal düşmanlık senaryoları var.

Geriye dönüp biz nerde yanlış yapmıştık sorusunu soracağımız ve yanlışın neresinden dönersek kardır diyeceğimiz yerde, genel olarak yanlışta ısrar sorumlular olarak genel karakterimiz adeta.

Yakın geçmişten geriye doğru Sivas Madımak,Maraş olayları,7 Eylül hadiseleri,kanlı 77 Taksim 1 Mayıs olayları ve daha geride Menemen hadisesi.

Yukarıda çok azını ifade edebildiğim gerçek yüzü toplumun efkarı ammesine, ayın karanlık yüzünden daha bilinmez ve karanlık olan olaylar zinciri nedeni ile, bu olaylar üzerinden verilen semboller kavgasının delik deşik ettiği bir siyasi atmosferimiz var bu gün.

Hiç yabancısı olmadığımız derin provokasyon ihtimali yüksek,bildik toplumsal gösterilerin,siyasi ve ekonomik kaosu derinleştirip ülkede kendi senaryolarına göre bir düzen kurmak isteyenlerin istediği müsait ortamı fazlası ile sağladığı çok açık.

Ankara kurgusu ve kuruntusu bir sürü komplo teorisi ortalıkta bu kadar fazla rağbet görürken,kulakları  çok delik olmasa da internet ve medya ortamında bu kadar fazla senaryo kendilerine de ulaşırken,sendika yöneticilerinin gerginlik peşinde koşmaları hayra alamet değil.
Şunu herkes bilmeli artık.
Taksim hafızalarımızdaki kanlı ve şaibeli Taksim değil artık.

Nefretle kınanan olayı hafızalarımızda yeniden tazelemek istemiyoruz.

Taksim 77'li yılların Taksimi değil.

Taksim İstanbul'da bütün turistlerin uğrak mekanı.

Taksim İstanbul'un yegane kongre merkezinin hemen yanı başı.

15 Milyonluk İstanbul"un birkaç kalbinden biri ve belki de en önemlisi.

Yani Taksim,artık ülkeyi en azından farklı cephelere ya da kaoslara taksim edilebilecek bir yer değil.

Taksim İstanbul'da kültürün,eğlencenin,sivil toplumun,yabancı misyonun merkezi.
Gözümüz gibi bakmamız gereken,üzerinden kanlı 1 Mayıs"ın kötü şöhretini çok büyük emeklerle yeni yeni silmeye çalışan müstesna bir alan.

İşte Taksim de 1 Mayıs ta yapılmak istenen gösteri böyle sıkıntılı bir sürece gebe.

Şayet Taksim de yapılırsa, konunun uzmanlarının ittifakı ile provokasyona getirilme ihtimali kuvvetle vurgulanan işçi bayramının emekçiye ve ülkeye zehir olmaması için, işçi sendikalarının bu ürkütücü gerçek karşısında çok anlamı kalmayan taleplerinde bir geri adım atmalarını beklemek hakkımız.

Evet geri adım atmanın moda olarak tavsiye edildiği bir vasatta Taksim"den bir adım geri atmak herhalde çok şerlerin önüne geçme bakımından hayırlı bir hareket olacak gibi.

İlgilisine tavsiye olunur.