BIST 10.602
DOLAR 32,23
EURO 35,01
ALTIN 2.425,02
HABER /  GÜNCEL

Taksim’de amaç 1 Mayıs’ı kutlamak değil”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 1 Mayıs’ta Taksim’in kutlamalara kapanmasıyla ilgili, “Taksim’de amaç 1 Mayıs’ı kutlamak değil” dedi.<br/>Berlin...

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 1 Mayıs’ta Taksim’in kutlamalara kapanmasıyla ilgili, “Taksim’de amaç 1 Mayıs’ı kutlamak değil” dedi.
Berlin’de sivil toplum örgütleri temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, demokratikleşme paketiyle toplantı ve gösteri yerleri konusunda belirlemeler yaptıklarını kaydeden Bozdağ, “Biz demokratikleşme paketinde son pakette bir değişiklik yaptık. İllerde, ilçelerde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak yerlerin belirlenmesi konusunda. Eskiden vali belirliyordu emniyet müdürüyle beraber. Bunu herkese ilan ediyordu. İlan ediliyordu, şuralarda yapılacak deniliyordu. İlan edilen yerlerde toplantı ve gösteri yapılıyordu. Ben şimdi size sorarım. Almanya’da yaşıyorsunuz. Almanya kanunlarına göre siz ilan edilmemiş bir yerde toplantı ve gösteri yapabiliyor musunuz? Yaptırmıyorlar hatta orada çizgi çiziyorlar. Çizginin dışına çıktığın zaman dünyayı size dar ediyorlar. Sadece burada değil başka ülkelerde de öyle" ifadelerini kullandı.
Kanun çıkardıklarını anlatan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "1 Mayıs’ı biz bayram yaptık. İşte düşman ilan edilen hükümet 1 Mayıs’ı bayram yaptı. Sonra da Taksim’i biz 1 Mayıs kutlamalarına açtık ve yapıldı. Ama daha sonra bazı sendikalar maalesef illegal örgütlerin güdümünde hareket eden bazı sendikalar orada vatandaşlarımızın huzurunu bozan, camını çerçevesini indiren işçiden ziyade başka sahiplerle hareket edilen uygulamalar ortaya koyuldu ve arzu edilmedik sonuçlar ortaya çıktı” diye konuştu.

"NORMAL KUTLANMIŞ OLSA BELKİ..."
Yüzlerin maskeyle kapatılarak bayram kutlanmayacağını kaydeden Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:
“Normal kutlanmış olsa belki hiç kimse bir şey demeyecekti fakat şimdi bakıyorsunuz bir toplantı oluyor, gösteri oluyor dükkânların camları yerlerde. Polis arabaları yerde, ambulanslar yerde. Ellerinde taşlar, molotoflar. İşçiler yüzünü kapatarak, maske takarak eylem yapmaz. Bunlar işçi değil. İşçi kılığına girmiş bazı kısımlar. İşçilerimizin emeğini sömürenler orada maalesef ayaklar altına alan işler yapıyor. Kadıköy’de Türk-İş kutladı. Kayseri’de Hak-İş kutladı. Diyarbakır’da başka bir sendika kutladı. Ankara’da başka bir sendika kutladı. Türkiye’de her yerde bayram havasında işçi bayramı kutlandı ama Taksim’de amaç işçi bayramı kutlamak değil. Amaç başka. Tabi insanların tutuklanması, serbest yargılanma yapılması tamamen mahkemelerin takdiridir. Biz tutuklanarak yargılamanın istisna olması gerektiğini hep söylüyoruz. Yani bir suç isnadı varsa mahkemeye çıktığında serbest bırakılması beraat ettiği anlamına gelmiyor. Yargılama devam ediyordur. Oradan ne kadar gelecek onu bilemeyiz. Ama bu konularla ilgili kamu malına zarar veren molotof atan, taş atan insanların yaralanmasına yol açan kişiler, eylemler suçtur. Bunlarla ilgili soruşturma yapmak, kovuşturma yapmak yargının görevidir. Bizim şimdiden kestirme imkânımız yok. Bunu yargılama sonucunda göreceğiz.”

KİŞİSEL VERİLERİN GÜVENLİĞİ
Kişisel verilerin güvenliği hakkında konuşan Bozdağ, “Biz Türkiye olarak kişisel verileri başka ülkeye vermiyoruz. Kişisel veriler özel verilerdir. Anayasamıza göre de, korunması gereken verilerdir. Devletlerarası yazışmalarda eğer anlaşmalardan kaynaklı TBMM’nin onayladığı anlaşmalardan istisnalar varsa o hariç. Ama onun dışında biz kişisel verileri hiçbir şekilde vermiyoruz. Kişisel veridir korunması lazım, kamu düzeniyle alakalıdır. O kişi kendi alır o ayrı bir konu. Ama biz hiçbir vatandaşımıza ait verileri uluslararası yazışmalar yoluyla bir başka ülkeyle paylaşmıyoruz. Bunu bilmenizi isterim. Tabi o bilgiler bizden gelen bilgi değildir” dedi.
(İHA)