BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Taksim sis bulutu altında

Önce trafik çilesi, ardından Taksim'den şiddet görüntüleri yansıdı. İşte İstanbul'daki olayların raporu;

Abone ol İstanbul'daki işçi bayramı trafik çilesi ile başladı. Geniş güvenlik önlemleri nedeniyle İstanbullu yaya kalırken, gerilimin doruk noktaya tırmandığı mekan Taksim oldu. 580 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Valiliği'nin uyarısına rağmen, DİSK, 1977'de 34 kişinin öldüğü 1 Mayıs mitinginin 30'uncu yıldönümünde Taksim'e geldi. Basın açıklaması sırasında olay çıkmadı. Ancak daha sonra ara sokaklarda başlayan olaylar gaz ve biber bombaları ile Taksim'i sis bulutu altında bıraktı.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalletin Cerrah, alınan önlemleri ve çalışmaları Taksim Meydanı'nda bizzat yönetti.

OLAYLI BÖLGELER
Taksim Meydanı:
Taksim Meydanı'nda iki ayrı yerde toplanan gruplar, slogan atarak eylemlerini sürdürdü. Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruplar, Taksim Meydanı'ndan Tarlabaşı, Kazancı Yokuşu ve Gümüşsuyu'na doğru ayrı ayrı yürüyüşe geçti.
 
Toplu yürüyüşe izin vermeyen polis, biber gazı atarak grupları dağıtmaya başladı. Bunun üzerine ara sokaklara dağılmaya başlayan gruptakilerden bazıları gözaltına alındı.
 
İstiklal Caddesi:
İstiklal Caddesi'nde "Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu" imzalı pankart açarak toplanan bir grup, Taksim Meydanı'na çıkmak amacıyla sloganlar atarak, yürüyüşe geçti.
 
Meydan girişinde önlem alan güvenlik güçleri, göstericilere dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Dağılmayarak, meydana çıkmak isteyen gruba polis ekiplerince, gözyaşartıcı gaz bombası atılarak ve TOMA aracıyla su sıkılarak müdahale edildi.
 
 

 
Müdahaleler sırasında, bazı esnafın işyerlerini kapattıkları gözlenirken, atılan gözyaşartıcı gaz bombalarından göstericilerin yanı sıra polis ve basın mensuplarından da etkilenenler oldu.
 
Harbiye:
1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen gruplardan birinin taşlı saldırısına uğrayan polis, Harbiye Orduevi önünde grubun dağılmasını sağlamak amacıyla havaya "uyarı ateşi" açtı. Bu arada, grubun Harbiye Orduevi önüne gelişi dolayısıyla ordu evinde hareketlilik yaşandı.

Piyalepaşa Bulvarı:
Piyalepaşa Bulvarı'ndan Taksim'e yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Havadan helikopterle, yerden de çevik kuvvet ekipleriyle takip edilen grup, cadde üzerinde konuşlandırılan güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi. Gaz bombalarıyla polisin müdahale ettiği gruptan ellerinde sapanlar bulunan, yüzlerini maskeler ile örten bazı kişiler polise taş attı. Müdahale üzerine gruptakiler, geri dönerek ara sokaklara girdi. 
 
Dolmabahçe:
1 Mayıs'ı Dolmabahçe'de kutlamak isteyen bir gruba polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Bu sırada bazı göstericiler gözaltına alındı. 
 
Dolmabahçe'de İnönü Stadyumu önüne toplanan ve aralarında sanatçı Nur Sürer'in de bulunduğu bir gruba da polis tarafından izin verilmedi. Sürer ve grup, daha sonra gözaltına alındı.
 
Dolmabahçe Stadyumu önünde toplanan ve 1 Mayıs'ı kutlamaya geldiklerini ifade eden 3-5 kişilik çeşitli gruplara da polis izin vermedi. İnönü Stadyumu önünde emniyet güçlerince geniş güvenlik önlemleri alınırken, çok sayıda panzer de burada bekletiliyor. 
 
Beşiktaş ve Karaköy:
Beşiktaş ve Karaköy'de 3 ayrı gruba müdahale edildi. Beşiktaş Ihlamurdere Caddesi üzerinde toplanan bir grup, İnönü Stadı'na gitmek üzere Dolmabahçe Caddesi'ne doğru slogan atarak yürüyüşe geçti. Gruba biber gazı da kullanılarak müdahale edildi. Gruptakiler ara sokaklara girerek kaçmaya çalışırken, polis ekiplerinde taş ve şişe attı. Gruptan bazı kişiler kovalamaca sonucu gözaltına alındı.
 
Ortabahçe Caddesi üzerinde toplanan bir grup da slogan atarak Taksim'e çıkmak üzere Dolmabahçe'ye yürümek istedi. Polis, grubun yürüyüşüne izin vermezken, biber gazı sıkarak müdahalede bulundu ve çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı. 
 
Karaköy Tophane'de toplanarak Taksim'e çıkmak isteyen kalabalık bir gruba da polis ekiplerince müdahale edildi. Ara sokaklara dağılan gruptan çok sayıda kişi gözaltına alındı.
 
Okmeydanı:
1 Mayıs'ı kutlamak isteyen ve Okmeydanı'nda gösteri ve yürüyüş yapıp, polise taş ve molotofkokteyli atan grupla polis arasındaki kovalamaca yaşandı.
 
Okmeydanı Fatma Girik Parkı yakınında toplanan ve Taksim'e çıkmak isteyen, polisin müdahalesinin ardından da ara sokaklara dağılan grup, topladıkları tahtalarla sokaklarda barikat oluşturdu. Polise molotofkokteyli ve taşlı saldırıda bulunan gruptan bazı göstericilerin çıktıkları bina çatılarından polislere kiremit ve taş attıkları görüldü.
 
Panzer desteğindeki güvenlik güçleri de göstericilere gaz bombası atarak, dağıtmaya çalıştı. Bu arada, atılan molotofkokteylinin isabet ettiği bir polis memuru hafif şekilde yaralandı. Göstericilerin ara sokaklarda yaktıkları otomobili itfaiye ekipleri söndürdü.
 
Okmeydanı Fuat Soylu İlköğretim Okulu çevresinde gösterilerin devam etmesi sebebiyle, okuldaki öğrenciler zor anlar yaşadı. Okuldan çıkamayan öğrencilerden bazılarını velileri alırken, bir kısmı da okulda kaldı.