BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Taha Akyol'dan bomba yazı! Haritadaki tehlike neler söylüyor?

TSK'nın Afrin operasyonunun iyi başladığını belirten Hürriyet yazarı Taha Akyol, bölge haritasını önüne koyup, YPG'nin Türkiye’nin güneyini kuşatıp Akdeniz’e yaklaşma planını gözler önüne serdi...

Abone ol

AFRİN ya da Zeytin Dalı operasyonunun iyi başladığını, askeri bakımdan vurulacak hedefler çok iyi tespit edildiğini ve isabetle de vurulduğunu belirten Hürriyet yazarı Taha Akyol, "Diplomatik bakımdan önemli bir itiraz da yok. Başarılı bir başlangıç yapıldığı bellidir. Başarılı devam etmesi için çok dikkat edilmesi gereken kritik yönler vardır" dedi ve harita üzerinden harekatın neden gerekli olduğunu anlattı. İşte o yazıdan çarpıcı bölümler...

HARİTANIN DİLİ: Öncelikle Fırat Kalkanı harekâtından sonra Ankara’nın niye Afrin harekâtını yaptığını iyi anlamak ve anlatmak lazım.

Yukarıdaki harita jeopolitik vaziyeti yansıtıyor. Sarı yerler YPG’nin elindedir. YPG Fırat’ın doğusunda Cizre ve Kobani “kanton”larıyla, Fırat’ın batısında Menbiç’le Afrin’i birleştirerek Türkiye’nin güneyini kuşatıyor ve Doğu Akdeniz’e yaklaşıyordu. Bu, güvenlik bakımından çok tehlikeli olduğu gibi, Türkiye’nin Ortadoğu’yla ticari ilişkilerinin bile PKK’ya bağımlı hale gelmesi demekti. YPG bunu Esad’la işbirliği yaparak gerçekleştiriyordu.

PKK'NIN 'KORİDOR'UNU KESTİ: Eylül 2016’da başlayan Fırat Kalkanı ile Türkiye, haritada yeşil renkle görülen 2.000 kilometrekarelik bir alanı denetim altına aldı, PKK’nın tasarladığı “koridor”u kesti. Fakat Afrin ve Menbiç’te YPG varlığı önemlidir, EL Bab’ın güneyinden rahatça ulaşım sağlıyorlar, Rusya ve Esad buna engel olmuyordu.

FIRAT’IN DEVAMI: Şimdi Türkiye, Afrin’i de haritadaki yeşil alana tamamen veya kısmen dahil edecek. Tamamen veya kısmen, çünkü bunu askeri ve diplomatik şartlar belirleyecek.

PKK AKDENİZ'DEN UZAKLAŞTIRILACAK: Bu başarılırsa Türkiye için hem güvenli alan genişlemiş olacak hem PKK Doğu Akdeniz’den uzaklaştırılacaktır. Menbiç’e gelince, buraya yönelik operasyon daha kritik olacaktır. Zira Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Menbiç’te “yönetimin Suriye ordusuna devredileceğini” açıklamıştı. (3 Mart 2017) Buna rağmen Menbiç’teki YPG güçlüdür ve Türkiye için bir tehdittir.

İşte Afrin operasyonunun 12 nedeni Başbakanlık açıkladı...