BIST 9.056
DOLAR 32,33
EURO 35,14
ALTIN 2.297,79
HABER /  GÜNCEL

ABD'den çok kritik Afrın açıklaması! Türkiye açık açık uyardı

AFRİN konusunda ABD'den arka arkaya daha ılımlı açıklamalar gelmeye başladı. Türkiye'nin Afrin'de YPG'li teröristlere yönelik başlattığı operasyonu 'anlayışla' karşıladıklarını belirten ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, 'Türkiye açık sözlü' dedi. ABD Dışişleri bakanı da Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını söyledi.

Abone ol

Türkiye'nin Afrin'e yönelik harekatına karşı çıkan ABD, Ankara'yı durduramayınca ağız değiştirdi. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye'nin güvenliği konusunda meşru endişeleri olduğunu söyledi. Mattis, Türkiye'nin Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı'ndan önce ABD'yi 'açık sözlülükle' uyardığını da belirtti.

Türkiye'nin açık sözlü davrandığını belirten Mattis, "Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var. Bu konuda Türkiye açık sözlüydü ve hava saldırısı konusunda bizi uyardılar.” sözlerini kullandı. 

Güneydoğu Asya'ya giderken uçakta gazetecilere açıklama yapan Mattis, "Türkiye NATO üyesi. Sınırları içinde etkin direniş olan tek NATO ülkesi ve Türkiye'nin güvenlik konusunda meşru endişeleri var" dedi.

ÜST DÜZEY GÖRÜŞME OLDU

Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyini vurmadan önce ABD'yi uyardığını belirten Mattis, iletişimin telefon konuşması aracılığıyla üst düzey Türk ve Amerikalı yetkililer arasında gerçekleştiğini ifade etti.

''AMERİKALI ASKERLER RİSK ALTINDA DEĞİL''

Mattis, YPG'yle ilgili olarak da, "Etkin bir güç olduklarını kanıtladılar. Onlara binlerce kayba mal oldu ama onları gördünüz. Koalisyonun desteğiyle DEAŞ'ı Suriye'de sildiler" diye konuştu. DEAŞ'a karşı başarının Türkiye'nin birçok endişesini gidermediğini belirten Mattis, Ankara'nın çatışmanın Suriye sınırlarını aşacağı konusunda endişeli olmasının anlaşılır olduğunu söyledi.

Mattis, Türkiye'nin operasyonu nedeniyle Suriye'deki Amerikalı askerlerin risk altında olmadığını da kaydetti.

DIŞİŞLERİ BAKANI : TÜRKİYE'Yİ ANLIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Afrin harekatıyla ilgili Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü. Türkiye’nin kaygılarına değinen Bakan Tillerson, “NATO müttefiki ve IŞİD ile mücadelede kritik rol üstlenen Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlıyoruz” dedi.

ALMANYA NE DİYOR?

Türkiye'nin Afrin harekatı için Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Suriye’nin kuzeyindeki durumu endişe ile izliyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Kürt birlikleri arasında yaşanan çatışmalar hiç hesaplanmamış riskleri de barındırıyor” ifadeleri kullanıldı. “Şu an birbirlerine karşı çatışan TSK ve Kürt birlikleri daha önce teröre karşı mücadele ederek büyük bedeller ödediler” denilen açıklamada, taraflara itidal çağrısı yapıldı.

FRANSA BM'Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), TSK’nın Afrin askeri hareketına ilişkin bugün acil olarak toplanıyor. Toplantıyı isteyen ise Fransa oldu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, yaptığı açıklamada, “Fransa, Suriye'deki durumdan ve bu durumun gittikçe kötüye gidişinden büyük kaygı duymaktadır. Ülkedeki insani durumun görüşülmesi amacıyla BMGK'yı acil toplanmasını istiyoruz” demişti.