BIST 10.209
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.467,38
HABER /  DÜNYA

Suudi kadınlar eyleme hazırlanıyor

Eyleme katılacak olan kadın aktivistler, 26 Ekim tarihinde hep birlikte direksiyon başına geçip, trafiğe çıkacak.

Abone ol

Suudi Arabistan’da yaşayan 5 biden fazla kadın, tutuklanma ve büyük miktardaki para cezası tehdidine rağmen, ülkede kadınların otomobil kullanmasını yasaklayan muhafazakâr geleneklere karşı bir sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirmeyi planlıyor. Eyleme katılacak olan kadın aktivistler, 26 Ekim tarihinde hep birlikte direksiyon başına geçip, trafiğe çıkacak.

‘Araç sürmek bizim seçimimiz’ sloganıyla kısa bir zaman önce sosyal paylaşım siteleri üzerinde başlayan ve kadınların Suudi Arabistan’da serbestçe otomobil sürme hakkını savunan kampanya, şimdiye kadar 5 binden fazla taraftar topladı.

ŞERİATIN BÖYLE BİR HÜKMÜ YOK

Suudi Kadınların Hakları Hareketi’ne mensup aktivistler tarafından yapılan açıklamada, ‘Şeriatta kadınların otomobil kullanmalarını yasaklayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Böyle bir hüküm olsaydı bile, şu anda çağdaş dünya düzeni içerisinde yaşamakta olduğumuz ve bu düzenin de kendi kuraları olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Otomobil kullanmak günlük bir ihtiyaçtır’ denildi.

TOPLU TUTUKLAMA YAPILMIŞTI

Suudi Arabistan’da daha önce kadınların direksiyon başına geçerek gerçekleştirdikleri ve genelde toplu tutuklamalar ve ehliyetsiz araç kullanımından dolayı büyük para cezalarıyla sonlanan sivil itaatsizlik eylemleri ile ilgili olarak da konuşan eylemciler, ‘Bizleri araç kullandığımız için daha önce de tutukladılar. Ama bu tutuklamalar, direnme ve adalet için mücadele etme isteğimizin önüne geçemedi’ dediler.