BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.427,71
HABER /  DÜNYA

Suudi Arabistan'da neler oluyor? Kimler gözaltında?

Suudi Arabistan son yılların en hareketli 24 saatini yaşıyor. 11 prens, 4 bakan, onlarca eski bakan ve işadamı yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Kaçışları önlemek için havaalanlarından özel uçakların kalkmasına izin verilmiyor. Son dakika gelişmeler...

Abone ol

SUUDİ Arabistan son yılların en hareketli 24 saatini yaşıyor. 11 prens, 4 bakan, onlarca eski bakan ve işadamı yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Kaçışları önlemek için havaalanlarından özel uçakların kalkmasına izin verilmiyor. Gözaltına alınan prenslerin malvarlıklarına el konuldu. Operasyon medya dünyasına sıçradı, 3 medya patronu tutuklandı.

Suudi Arabistan'da dün gece çok hareketli saatler yaşadı. Ajanslara önce Yemen'den başkent Riyad'a balistik füze saldırısı gerçekleştiği ve saldırının önlendiği haberi düştü. Bu saldırının hemen sonrasında ise Ulusal Muhafızlar Bakanı ile Deniz Kuvvetleri Komutanı görevlerinden alındı. Ancak Suudi ülkesinin hareketli gecesi daha yeni başlamıştı.

Güvenlik bürokrasisindeki önemli görevden almaların ardından ajanslara bazı Suudi prens, eski bakan ve iş adamlarının da gözaltına alındığı haberleri düşmeye başladı. 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakanın da bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Gözaltıların ardında ise başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yaptığı Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu bulunuyor. Suudi Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hukukun üstünlüğünü artırarak, Suudi Arabistan'ın yatırım ortamını korudu." ifadeleri kullanıldı.

Suud Kralı Selman, düzenlemelerle oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ı güçlendirdi.

11 PRENS, BAKANLAR, İŞADAMLARI...

Suudi yayın organı Al-Arabiya’nın bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanı Kral Salman bin Abdulaziz Al-Saud tarafından yolsuzlukla mücadele komitesinin kurulmasının ardından Suudi Arabistan’da 11 prens ve bazı bakanlar gözaltına alındı.

Ekonomi ve Planlama Bakanı Adel bin Muhammed Fatih, Ulusal Güvenlik Bakanı Prens Miteb bin Abdullah bin Abdulaziz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Muhammed El Sultan görevden alındı. Suudi haber sitesi, tutuklananlar arasında Suudi milyarderi Prens El-Velid bin Talal olduğunu da açıkladı.

'AKTİF REFORM HAREKETİ'

Arabistan'daki gözaltılarla ilgili Türkiye'den ilk tepki

 Kral Salman, yeni yolsuzlukla mücadele kampanyasını Suudi Haberleşme Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklamasında "son yıllarda Krallıkta kalkınma çabalarını engelleyen önemli bir sorunun üstesinden gelmek için aktif bir reform hareketi" olarak değerlendirdi.

Kraliyet kararnamesinde, komisyonun "bazı kişilerin istismara eğilimi nedeniyle, kişisel çıkarlarını kamu çıkarının üzerinde tuttuğu ve kamu fonların içini boşalttığı" için kurulduğunu ve "yolsuzluğun her seviyede takip edileceğini ve bununla mücadele edileceğini" ifade edildi.

YENİ BAKANLAR ATANDI

Üç devrik bakanın yerine, Prens Halid bin Abdulaziz bin Muhammed bin Ayyaf El MuqrenUlusal Güvenlik Bakanlığına, ÿMohammed bin Mazyad El Tuwaijri Ekonomi ve Planlama Bakanlığına, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ise Amiral Fahd bin Abdullah El-Ghifaili getirildi.

Bodrum aşığı o prens de gözaltında! Prens Talal kimdir?Bodrum aşığı o prens de gözaltında! Prens Talal kimdir?Bodrum aşığı o prens de gözaltında! Prens Talal kimdir?Bodrum aşığı o prens de gözaltında! Prens Talal kimdir?HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

TUTUKLAMA VE MAL VARLIKLARINA EL KOYMA

Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın başkanlığındaki komite, seyahat yasağı koymak, tutuklamak ve mal varlıklarını dondurma yetkisine sahip.

32 yaşındaki Suudi Veliaht Prens devlet politikalarında önemli bir isim ve kralın arkasında Suudi standartlarına göre bir reformcu olarak nitelendiriliyor.

OPERASYON MEDYA DÜNYASINA DA SIÇRADI

11 prens ve 4 görevdeki bakanların yanı sıra birçok eski bakanın da göz altına alınması ile birlikte ülkede tansiyon yükseldi. Gece yarısı sabaha karşı bu kez iş dünyası tutuklamalar ile sarsıldı. Kral Salman Bin Abdulaziz’in dün gece acilen rüşvet ve yolsuzluklara karşı bir komisyon kurarak başına da oğlu Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ı getirdi.

Ancak tam olarak şu ana kadar nelerin olduğu resmen açıklanmazken, bu kez 3 televizyon sahibi Alwalid Bin Talal(Rotana Tv), Walid Abbrahim(BMC Tv) ve Cidde Ticaret Odası Başkanı Saleh Kamil (ART Tv) ’in tutuklanma haberleri geldi.

KAÇMASINLAR DİYE ÖZEL JETLERİN KALKMASINA İZİN VERİLMİYOR

Bir havacılık kaynağından alınan bilgiye göre, Ciddede güvenlik güçleri özel jetleri herhangi bir yüksek makamdaki kişinin kaçma olasılığına karşı yerde tutuyor ve havalanmalarına müsaade etmiyor.