BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.430,67
HABER /  DÜNYA

Büyük yolsuzluk operasyonu! 11 prens, onlarca bakan ve işadamı...

Suudi Arabistan'da Yolsuzluk Karşıtı Komite'nin kararıyla 11'den fazla prens ve görev başındaki 4 bakan, onlarca eski bakan ve çok kritik isimler "yolsuzluk" suçlamasıyla gözaltına alındı.

Abone ol

SUUDİ Arabistan çok fena karıştı. Gece önce Yemen, Suudi başkenti Riyad'ı füzelerle vurdu. Bu saldırı sonrası Ulusal Muhafızlar Bakanı ile Deniz Kuvvetleri Komutanı görevlerinden alındı. Ancak herşey yeni başlamıştı Suudi Arabistan'da. Yolsuzluk Karşıtı Komite'nin kararıyla 11'den fazla prens ve görev başındaki 4 bakan, onlarca eski bakan ve çok kritik isimler "yolsuzluk" suçlamasıyla gözaltına alındı. Gözaltıların ardında ise başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yaptığı Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu bulunuyor.

Yemen’den, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a balistik füze saldırısı düzenlendi. Dün akşam geç saatlerde meydana gelen saldırının, başkent Riyad’da yer alan Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nı hedef aldığı belirtildi. Suudi kaynaklarına göre füze, Riyad yakınlarındaki füze savunma sistemi sayesinde havada etkisiz hale getirildi. Füzenin imhası sırasında meydana gelen patlama, kentin birçok yerinden duyuldu. başarılı bir operasyondu” denildi. Saldırı, Suudi Arabistan’ın kalbi Riyad’a gerçekleştirilen ilk füze saldırısı olması bakımından büyük önem taşıyor. CNN International’a konuşan üst düzey bir Yemen hava kuvvetleri yetkilisi de Suudi Arabistan’ın füzeyi imha ettiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

RİYAD'DA HAREKETLİ SAATLER BAŞLADI

Füze saldırısından sonra Suudi Arabistan’da flaş gelişmeler yaşandı. Ekonomi ve Planlama Bakanı Adil Fakih ve Ulusal Muhafızlar Bakanı Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Abdullah Sultan’ın görevlerinden alındı. Bakan Fakih’in yerine Ekonomi ve Planlama Bakanlığı’na Muhammed Al-Twaijri’nin, Ulusal Muhafızlar Bakanı Mutab bin Abdullah’ın yerine de Prens Halid bin Ayyaf’ın getirildiği öğrenildi. Ancak bu görevden almaların füze saldırısı ile ilgili olup olmadığı anlaşılamadı. 

Bodrum aşığı o prens de gözaltında! Prens Talal kimdir?Bodrum aşığı o prens de gözaltında! Prens Talal kimdir?Bodrum aşığı o prens de gözaltında! Prens Talal kimdir?Bodrum aşığı o prens de gözaltında! Prens Talal kimdir?HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

YOLSUZLUKLARA KARŞI ACİL ÖNLEMLER

Suudi ülkesindeki 'deprem' bununla da sınırlı kalmadı. Kral Salman bin Abdulaziz, geç saatlerde 'yolsuzlukla mücadele' yönünde bir dizi karar aldı. Resmi Haber Ajansı SPA’da yayınlanan Kraliyet Kararnamelerine göre, "Rüşvet ve yolsuzluklara bulaşmış olanlar hakkında işlemlerin başlatılması ve araştırmaların sürdürülmesi için bir komisyon kurulmasına" karar verildi.

BANKADAKİ PARALARINA EL KONULACAK

Komisyon alacağı kararlar doğrultusunda, şüphelilerin yurt dışına çıkışını engelleyebilecek, bankalardaki tüm paralarına el koyabilecek ve tüm şirketleri kontrol altında tutabilecek. Suç unsuru tespit edilenler ise derhal tutuklanabilecek.

11 PRENS, GÖREVDEKİ 4 BAKAN VE ONLARCA ESKİ BAKAN...

Suudi Arabistan'dan gelen son bilgilere göre, başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın yaptığı komisyonun bazı prens ve eski bakanların tutuklanması yönünde karar aldığı önü sürüldü. Al Arabiya haber kanalı da ülkede tutuklamaların başladığı yönündeki haberi son dakika olarak okurlarına duyurdu. Kanala göre veliaht prensin komisyona verdiği yazılı liste sonrasında ülkede 11'den prens, görevdeki 4 bakan, onlarca eski bakan ve bürokrat ile işadamı gözaltına alındı.

KAÇIŞI ÖNLEMEK İÇİN HAVAALANLARINA EKSTRA ÖNLEM

Kanal ayrıca haberinde başkent Riyad’ta endişenin hakim olduğu yönündeki yorumlara yer verdi. Al Arabiya'nın önemli bir diğer iddiasına göre de, ülkede güvenlik önlemleri yoğunlaşırken havalimanlarında da kontroller üst düzeye çıkarıldı. Bu önlemlerle olası kaçışların önüne geçilmeye çalışıldığı ifade ediliyor. 

MAL VARLIKLARINA İLK KONULDU

Ayrıca henüz isimleri açıklanmayan bazı ünlü Suudi iş adamlarının da mal varlıklarına el konulduğu haberleri geliyor.

KOLERA VE CİDDE ATIK SUYU PROJESİ

Gözaltına alınan kişilerin neyle suçlandığı henüz net değil. Fakat Suudi yayın kuruluşu Al Arabiya, 2009'da gerçekleşen Cidde su baskınları ve 2012'deki Mers virüsüyle ilgili yeni soruşturmalar açıldığını duyurdu. Devlet kontrolündeki Suudi haber ajansı SPA'ya göre yeni yolsuzlukla mücadele komitesinin gözaltı emri ve seyahat yasağı kararı verme yetkisi bulunuyor.

PRENS ABDULLAH GÜCÜ ELİNDE TOPLUYOR 

BBC Güvenlik Muhabiri Frand Gardner, Prens Muhammed'in bu hamleyle gücü elinde toplarken reform programına devam ettiğini söylüyor: "Prens Muhammed bu son gelişmeyle ülkedeki tüm silahlı güçlerin kontrolünü ele geçirdi. Fakat tanınmış figürlerin yönetimden alınması muhafazakar çevreleri rahatsız edecek. "Tam bir kabile toplumu olan Suudi Arabistan böylesi hızlı değişimlere alışkın değil."

BİR ZAMANLAR TAHTİN EN GÜÇLÜ ADAYIYDI

Öte yandan SPA, Suudi Ulusal Muhafızları Bakanı Prens Miteb bin Abdullah ve Donanma Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed Al-Sultan'ın da görevden alındığı yazdı. Ülkenin eski kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud'un oğlu olan Miteb bin Abdullah bir zamanlar tahta aday isimler arasında görülüyordu. Prens Miteb, Abdullah'ın ailesinden olup Suudi hükümetindeki yer alan son isimlerden biriydi.

'ILIMLI İSLAM'A GEÇİŞ ÇIKIŞI

Bu kişilerin görevden alınmasıyla ilgili herhangi bir gerekçe belirtilmedi. Prens Muhammed geçen hafta konuşmada Suudi Arabistan'a "ılımlı İslamı geri getireceğini" söylemişti. Veliaht Prens Muhammed aynı konuşmada "ülkedeki radikalliğin kalıntılarını çok yakında süpüreceğim" demişti. Prens Muhammed geçen yıl da ülkedeki sosyal ve ekonomik koşullara yönelik çok sayıda reform açıklamıştı.