BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.307,23
HABER /  GÜNCEL

Suudi Arabistan dönüşü başkanlık vurgusu!

Erdoğan Suudi Arabistan dönüşü "Şu anda gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde bu sistemi, partili başkan olduğunu görüyoruz." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan dönüşü Havaalanında yaptığı açıklamada yeni anayasa ve başkanlık sistemi vurgusu yaptı.

Suudi Arabistan ziyaretinin verimli geçtiğini söyleyen Erdoğan, Suudilerle "Stratejik İşbirliği Konseyi" kurulması kararı alındığını hatırlattı. Erdoğan, gündeme dair yaptığı açıklamada ise yeni anayasa tartışmalarını yorumladı. Başkanlık sistemi vurgusu yapan Erdoğan, "Şu anda gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde bu sistemi, partili başkan olduğunu görüyoruz." dedi.

Erdoğan'ın açıklamasından önemli başlıklar;

ARABİSTAN İLE İLİŞKİLER

Bu ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında mükemmel ilişkilerin her alanda daha da geliştirilebilmesi için atılacak adımlar nelerdir, bunları ele alma fırsatını bulduk. Suudi Arabistan'la bölgesel konuları da aramızda değerlendirdik. Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel konuları ele alırken tabii ki en önemli adım ikili ilişkilerde Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması kararının alınması oldu.

KARAKAYA'NIN VEFATI

Değerli kardeşim Hasan Karakaya'yı yitirdik. Bir yol arkadaşımdı. Hemen hemen her seyahatimde yanımdaydı. Güçlü bir kaleme sahipti. Medya dünyasına da sabırlar diliyorum.

YENİ ANAYASA

Arama konferansını halkla yapabiliriz.Bir nevi kamuoyu araştırması diyebiliriz. Arama Konferansı, toplumsal mutabakatın sağlandığı bir Anayasa oluşturulmasına çok yardımcı olacaktır.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Bütün mesele, o başkanlık sisteminin uygulamada halkını rahatsız eden bir yapısı olmasın, karakteri olmasın. Uygulamada siz eğer adalet dağıtıyorsanız, halkın aradığı, beklediği nedir, adalettir. Bu olduğu anda zaten sıkıntı olmaz.

Biz daha iyiye nasıl gideriz bunun arayışı içerisindeyiz ve şu anda da gelişmiş ülkelere baktığımızda, gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde bu sistemin (başkanlık sistemi) olduğunu görüyoruz veya yarı başkanlığın olduğunu görüyoruz veya partili başkanlık sistemi olduğunu görüyoruz. Bir nevi şu anda Amerika'daki sistem partili bir başkanlık sistemidir. Başkan partisinden ne yapmıyor, kopmuyor, arkasında yine ne var, partisi var. Bunu görüyorsunuz. Şu anda bizdeki yapı öyle mi, değil.