BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.412,49
HABER /  GÜNCEL

Süter'den Erdoğan'a tepki

Yeni TCK, gazetecilerin korkulu rüyası oldu. 15 gazetecilik örgütü, Başbakan'a mektup yolladı. Ama Erdoğan bunları okumadı. Şakir Süter buna tepki gösterdi.

Abone ol

Şakir Süter, 15 gazetecilik örgütünün yeni TCK'yla ilgili kaygılarını içeren mektupları, okumayan Başbakan Erdoğan'a tepki gösterdi. Süter, başlıklı yazısında Erdoğan'a şu mesajları yolladı.

Olabilir, geçmişte de bazı başbakanlar gazete okumadıklarını açıklamışlardı.

Ama yine bir biçimde kendileri, gazetelerde çıkan haberlerden haberdar edilirlerdi.

Bu nedenle, aşağıdaki 'mektup' her ne kadar Başbakan'a hitaben yazılmışsa da biz, öncelikle 'gazeteci' danışmanlarına iletiyoruz.

Belki Erdoğan bir biçimde 'haberdar' edilebilir!

15 gazetecilik meslek örgütü, Başbakan'a ortak imzalı bir mektup gönderdi.

Basın Kanunu'nun 19'uncu maddesi ile Medeni Kanun'un 24 ve 25'inci, Borçlar Kanunu'nun ise 49'uncu maddesinin uygulamada yarattığı sakıncalara değinilen mektupta şöyle deniliyor:

- Demokratik ve özgürlükçü anlayışla bağdaşmayan yasal düzenlemeleri çağdaş bir yaklaşımla değiştirmek ya da yorumlamak yerine onlardan güç alarak kişilerin mahkum ettirilmesi toplum vicdanında da meşruiyet bulamaz.

Mektupta, Basın Kanunu'nun, basın suçları için verilecek para cezalarının 'hürriyeti bağlayıcı cezaya çevrilemeyeceği' hükmünü içerdiğine de işaret ediliyor.

Özetle...

- Yeni TCK'nın muğlak ifadelerle tanımlamış olduğu suçlardan dolayı, tıpkı Basın Kanunu'nun 19. maddesinde olduğu gibi, gazeteciler hakkında keyfiyete bağlı olarak çok sayıda davaların açılabileceği ve cezaevlerinin gazetecilerle dolup taşacağı endişemiz büyüktür.

- Geçmişte hükümetler, cezaevlerini gazetecilerle ve düşünce suçlularıyla doldurmanın utancından kurtulabilmek için 'erteleme' yani bir nevi 'şartlı tahliye' yasaları çıkarmak zorunda kaldılar. Bu tür af yasaları ülkemizi dış dünyaya demokratik, özgür bir yüzle göstermeye yetmedi.

Mektuba imza atan gazeteci meslek örgütleri şunlar:

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Federasyonu, (Ankara) Gazeteciler Cemiyeti, izmir Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Türkiye Spor Yazarları Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği, Basın-Yayın ve iletişim Emekçileri Sendikası.

Dileriz; Başbakan Erdoğan, özetle sunduğumuz bu mektuptan haberdar edilir.

YAZI:Şakir SÜTER
AKŞAM