BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Okul sütü projesinde 'zehir' skandalı

Yurt genelinde bugün başlatılan "okul sütü projesi" kampanyası büyük bir skandalla başladı. Şu ana kadar 5 ilde öğrenciler zehirlendi.

Abone ol

Milli Eğitim ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projesi ile bugün ilköğretim 5'inci sınıfa kadar öğrencilere süt dağıtımına başlandı. Süt dağıtımının ilk günü büyük bir skandalla başladı. Diyarbakır,Adana, Sivas, Eskişehir, Antalya, Mersin, Kırıkkale, Samsun, Urfa ve Edirne'de yüzlerce öğrenci okulda dağıtılan sütlerden zehirlendi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise ilk bulguların zehirlenme vakası olmadığını gösterdiğini, kesin sonucun yarın elde edileceğini açıkladı.


OKULLARA HANGİ FİRMALAR SÜT

DAĞITIYOR?

İlk gün tam bir skandalla noktalandı.
Dağıtılan sütler yüzlerce çocuğu
hastanelik etti.

Haliyle gözler süt dağıtımı ihalesini
kazanan firmalara döndü.

Bozuk sütleri hangi firmalar dağıttı?
Bu firmalar neye göre seçildi?

İŞTE SÜT İHALESİNE GİREN
O FİRMALAR

Diyarbakır Hürriyet İlköğretim Okulu'nda dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden bazılarında, karın ağrısı, kusma ve ağrı şikayeti gelince öğrenciler hastanelere kaldırıldı. Diyarbakır'daki çeşitli hastanlerde yaklaşık 50 öğrencinin dağıtılan sütlerden zehirlendiği belirtildi. Öğrencilerin hastanelerdeki tedavileri sürdürülüyor.

SÜT SKANDALI SİVAS'I DA VURDU

Bir diğer toplu zehirlenme vakasının görüldüğü il ise Sivas. Sivas kent merkezinde bulunan 75. Yıl İlköğretim Okulu'nda 5 .sınıf öğrencilerine süt dağıtımı yapıldı. Proje kapsamında süt dağıtımının ilk gününde öğrenciler karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleri ile hastanelere kaldırıldı.

Çocuklarının zehirlendiğini duyan aileler panik içinde okula giderek bilgi almaya çalıştı. Sütten zehirlendiği belirtilen yaklaşık 60 öğrencinin tedavilerine Sivas kent merkezindeki 3 hastanede devam ediliyor.

Aynı zamanda Sivas'ın İmranlı ilçesinde de dağıtılan öğrencilerin sütten zehirlendiği ihbarının alındığı belirtildi.

1.20120502145330.jpgÇocukların rahatsızlanması üzerine Sivas Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü, okullardaki süt dağıtımının durdurulmasını kararlaştırdı.İl Sağlık Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de okullara giderek dağıtılan sütlerden numune aldı. Alınan numunelerin incelenmesinin ardından çocukların sütten zehirlenip zehirlenmediğinin tespit edileceği bildirildi.

EDİRNE'DE 30 ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ

Edirne'de de dağıtılan sütten zehirlenen 30 öğrencinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Edirne Valisi Gökhan Sözer, ''Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz'' dedi.

Yusuf Hoca İlköğretim Okulu'nda eğitim gören yaklaşık 20 öğrenci, mide bulantısı ve kusma şikayetiyle ambulanslarla okullarından alınarak kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.
0.20120502135526.jpg

KIRIKKALE'DE 18 ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ

Kırıkkale'de okullarda dağıtılan sütten 18 öğrencinin zehirlendiği ileri sürüldü.
Kırıkkale'de okullarda süt dağıtımına bugün başlanırken, 18 ilköğretim okulu öğrencisinin dağıtılan sütten zehirlendiği iddia edildi. Zehirlenen öğrencilerin Kırıkkale Devlet Hastanesi ile Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldıkları bildirildi.


TSE DAMGASI MI YOK!


30 Nisan'da kamudanhaber.com internet sitesinde Selçuk Engin'in yazdığı köşe yazısı sütteki skandalın da habercisi gibi. 

İşte o yazı...

İlköğretim okullarında öğrencilere gıda ürünlerini satın alırken dikkat etmeleri gereken hususlar arasında ilk sırada öğretilen TSE sertifikasının okul sütünde bulunmayışı ilk günden öğrencilerin dikkatine takıldı.

Acaba dağıtılan sütlerin güvenilirliği için "devlet eliyle" dağıtılıyor olması yeterli mi görüldü? Ya da ihaleleri alan konsorsiyumlardaki ulusal,hatta uluslar arası ölçekte faaliyet gösteren koskoca firmaların "UHT SÜT" konusunda TSE sertifikaları mı yok ? Bilinçli bir tüketici gibi davranmayı benimsemiş dikkatli öğrencilerimizin, ve konuyla ilgili zaten tereddütleri bulunan velilerin bir an evvel aydınlatılması gerektiği aşikardır. İstanbul'da bir okulda velilerden toplanan muvaffakatnamelerden birinde rastladığım ve "endişelenmekte haklı,söylenecek bir şey yok" diye yorumladığım şu not ile konuya nokta değil, takipçisi olacağımızın emaresi olarak "iki nokta" koyuyorum :

NOT:ELDE KALMIŞ,STOK FAZLASI SÜTLERİN ÇOCUKLARIMIZA DAĞITILACAĞI SÖYLENTİLERİ VAR.İNANMAK İSTEMEMEKLE BERABER,VERDİĞİM İZNİN ÇOCUĞUMA "ADAM GİBİ SÜT" VERİLMESİ ŞARTIYLA OLDUĞUNU, AKSİ TAKDİRDE BU İZNİMİN GEÇERLİ OLMADIĞINI HATIRLATIRIM....

Muhtemelen akran olduğumuz bu veli de bizler gibi Fiskobirlik silolarında Çernobil'zede olan fındıkların ve ABD menşeyli olup hibe sebebi sonradan yıllarca tartışma konusu olan süt tozlarının Türkiye'de öğrencilere dağıtıldığı dönemde okul sıralarındaydı büyük ihtimalle.

Olayla ilgili açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Vekili Fatma Sönmez, tedbir gereği süt dağıtımının il genelinde durdurulduğunu söyledi. Sönmez, "Şu ana kadar 18 öğrenci hastanelere kaldırıldı. Öğrencilerin ayakta tedavisi sürüyor. Kesin sonuçlar tahlillerden sonra belli olacak" dedi.

ADANA'DA ZEHİRLENME

Ülke genelinde bugün başlatılan "Okul Sütü Programı" kapsamında Adana'da bir

okulda dağıtılan sütten zehirlendiği iddia edilen çok sayıda öğrenci hastaneye kaldırıldı. 

Merkez Seyhan ilçesi Aydınlar Mahallesi'ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu'nda bu sabah sütlerin dağıtımından sonra birçok öğrencide mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıktı. Okul idarecilerinin durumu bildirmesiyle okula ambulanslar sevk edildi. Öğrenciler, sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından 10'ar, 15'er kişi bindirildikleri ambulanslarla çeşitli hastanelere kaldırıldı.

ANTALYA'DA 50 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI

Antalya'daki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu'ndaki 50 öğrenci, bu sabah okulda dağıtılan sütten zehirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın işbirliği ile ülke genelinde olduğu gibi Antalya'da da süt dağıtımına bu sabah başlandı. Dağıtımdan kısa süre sonra kent merkezindeki Hakkı Tatoğlu İlköğretim Okulu'ndaki 50 öğrencide bulantı, halsizlik ve kusma görüldü.

Zehirlenme şüphesiyle ilköğretim 1'nci sınıf öğrencisi olan 50 çocuk ambulanslar ve okul servisleriyle çevredeki hastanelere götürüldü. Okulda dağıtılan sütlerin yöredeki bir firmadan alındığı belirtildi..

AMBULANSLAR YETERBİZ KALINCA ARBEDE ÇIKTI

Ambulanslar yetersiz kalınca veliler ile sağlık görevlileri arasında tartışma çıktı. Yaşanan tartışma sırasında çıkan arbede okula gelen polis ekipleri tarafından önlendi. Bu arada öğrenciler gözyaşlarına boğulurken, bazı veliler çocuklarını kucaklarına alıp "Bunun sorumlusu kim?" diyerek tepkisini dile getirdiler.

Süt dağıtılmadan önce bir şeylerinin olmadığını söyleyen öğrenciler, "Sütü içtikten sonra bu hale geldik" dediler. Yaşananlara tepki gösteren veliler ise, "Biz çocuklarımıza süt veriyorduk, böyle bir şeyle karşılaşmadık" diye konuştular.

DİYARBAKIR'DA O ANLAR;