BIST 10.523
DOLAR 32,28
EURO 35,06
ALTIN 2.473,60
HABER /  DÜNYA

Sürpriz 11 Eylül itirafı sarstı

Obama, Guantanamo'yı kapatacağını açıkladı. Üsteki 5 tutuklunun sürpriz 11 Eylül itirafı ise dünyanın kafasını karıştırdı.

Abone ol ABD’deki ‘İkiz Kuleler saldırısının beyni’ suçlamasıyla 5 yıldır Guantanamo’da tutulan Halid Muhammed ile dört tutuklu suçu kabul etti. Obama’nın ‘üssü kapatacağım’ açıklamasının ardından gelen itiraf soru işaretleri yarattı.

Amerika'yı derinden vuran 11 Eylül 2001 terör saldırılarının beyni olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed ile dört arkadaşı ABD’nin Guantanamo askeri üssünde görülen davada, suçlamaları kabul edeceklerini bildirdi. Küba’daki Guantanamo üssünde önceki gün görülen ön duruşmada, New York’ta yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne neden olmakla suçlanan Muhammed, bu kararlarını, iki arkadaşının zihinsel durumlarıyla ilgili tetkikten sonra resmen açıklayacaklarını duyurdu.

ZANLILAR İDAM EDİLEBİLİR

5 zanlı terör saldırılarıyla ilgili rolleri konusunda suçlu bulunurlarsa, idam cezasına çarptırılabilir. 2003 yılında Pakistan’da yakalandıktan sonra CIA’nın gizli hapishanelerinden birinde tutulan ve 2 yıl önce Guantanamo’ya götürülen Muhammed’in itrafı kafalarda soru işareti yarattı. Muhammed’in bu isteği ‘işkencelere daha fazla dayanamadığı’ yönündeki görüşleri de kuvvetlendiriyor.

KAMPI KAPATACAK

Zanlıların mahkemeye verdikleri mektubu okuyan askeri hakim, Muhammed ve dört zanlının kararlarını herhangi bir baskı altında kalmadan kendi aldıklarını belirtti. Öte yandan ilk kez duruşmaya 11 Eylül kurbanlarının 9 yakını katıldı. Guantanamo’da bundan sonra yapılacak duruşmaların geleceği belirsizliğini koruyor. Zira 20 Ocak’ta başkanlığı devralacak olan Barack Obama, üsteki kampı kapatmak istediğini açıklamıştı.