BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.428,64
HABER /  DÜNYA

Suriye'yi karıştıran SMS'lerde İsrail parmağı

Suriye'de rejim karşıtı eylemlerin patlak verdiği cuma gününden beri 15 kişi öldü. Göstericileri sokağa çağıran 1 milyon mesajın çoğunluğunun İsrail'den geldiği belirtiliyor.

Abone ol
Suriye'de rejim karşıtı eylemlerin patlak verdiği cuma gününden beri 15 kişi öldü. Göstericileri sokağa çağıran 1 milyon mesajın çoğunluğunun İsrail'den geldiği belirtiliyor.

Suriye'de geçtiğimiz cuma günü Dara kentinde başlayan gösterilerde ölü sayısı 15'e yükselirken, halkı isyana çağıran SMS'lerin çoğunun İsrail çıkışlı olduğu tespit edildi. Suriye resmi haber ajansı SANA, ülkede aktif olan yaklaşık 1 milyon cep telefonuna kısa mesajlar gönderilerek, 'halka kutsal mekanlarda eylem yapılması' çağrısında bulunulduğunu belirtti. Haberde, SMS'lerin bir kısmının İsrail'den olmak üzere tamamının ülke dışından gönderildiği vurgulandı. Dara'da önceki gece çıkan çatışmada 6 kişinin ölmesinin ardından mesajların yoğunlaştığı öne sürüldü. Suriye'de 1963 yılından beri yürürlükte olan olağanüstü halin kaldırılması ve siyasi mahkumların serbest bırakılması için başlayan protestolar da çığırından çıktı. Şam'ın güneyindeki Dara'da önceki gece protestocularla polis arasında çatışma çıktı.

Güvenlik güçleri göstericilere gerçek mermi ve gözyaşartıcı gazla müdahale etti.

CAMİ SİLAH DEPOSU
Adının açıklanmasını istemeyen Suriyeli bir insan hakları savunucusu, Dara'da bulunan El Ömeri Camii'nin önünde toplanan göstericilere polisin müdahalesinde 6 kişinin öldüğünü, 10 kişinin yaralandığını söyledi. Suriye devlet televizyonu ise, şiddet olaylarının devam ettiği Dara'da bir grup çetenin cami önündeki bir ambulansa saldırarak 4 kişiyi öldürdüğünü duyurdu. Devlet televizyonu, El Ömeri Camii'nin içinde çok sayıda silah, mühimmat ve yüklü miktarda paranın ele geçirildiğini belirtti. Camide AK47 otomotik kalaşnikof silahlar, el bombaları ve yüklü miktarda para bulundu. 6 kişinin öldürülmesini protesto için dün köylerden Dara'ya yürüyen göstericilere güvenlik güçleri ateş açtı. Bu arara Libya'ya hava saldırı düzenlenmesine öncülük eden Fransa, Suriye'den 'orantısız güç'' kullanmamasını istedi.

Şam'dan reform sözü

Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk El Şara, bütün ülkeyi kapsayacak bir reform çalışması yaptıklarını söyledi. El Şara, reformla halkın yaşam standartlarının yükseltilmesinin, yolsuzlukla mücadele edilmesinin ve kalkınma sürecinin hızlandırılmasının amaçlandığını ifade etti. 'Arap dünyasında yaşanan olayların ulusal birliğin ve vatandaşlar arasındaki birlikteliğin hedef alınmaması gerektiği konusunda bilinç düzeyini yükselttiğini' belirten El Şara, ülke ve toplum çıkarlarına aykırı dış etkilere karşı uyardı

İsyanı bastırması için kardeşini gönderdi

Suriye Cumhurbaşkanı Esad'ın güneydeki Dara kentinde başlayan gösterileri bastırmak için küçük kardeşi Mahir Esad'ı görevlendirdiği iddia edildi. İsrail istihbarat örgütü MOSSAD'a yakınlığıyla bilinen Debkafile internet sitesi, Mahir Esad komutasındaki 4. Ordu Birliği'nin 21 Mart'ta Dara'ya gittiğini yazdı. 37 yaşındaki Esad'ın görevi, 'cuma gününden bu yana 13 kişinin öldüğü gösterileri sona erdirmek' olarak belirtildi. Suriye ordusu gösterilerin yapıldığı bölgeye takviye asker gönderdiğini açıklamıştı. Mahir Esad başkanlık muhafız gücünün komutanlığını yapıyor.