BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Suriye'ye müdahale hazırlığı: İngiltere'de iki oylama olacak

İngiliz hükümeti, Suriye'ye olası müdahale için Avam Kamarası'na iki önerge sunacak. Askeri eylemi içeren önerge, denetçilerin kimyasal silah iddialarıyla ilgili raporlarını BM'ye sunmasından sonra gündeme gelecek.

Abone ol

İngiltere hükümetinin Suriye'ye doğrudan askeri müdahale için siyasi yetki alması için parlamentonun alt kanadı olan Avam Kamarası'nda iki oylama yapılması bekleniyor.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, ilk oylamanın konusu, kimyasal silah kullanımına verilecek "güçlü insani karşılık" olacak.

Askeri müdahaleyi içeren teklif ise ancak Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin kimyasal silah kullanımıyla raporlarını sunmasının üzerine yapılacak.

Muhafazakâr Parti lideri İngiltere Başbakanı David Cameron'un, muhalefetteki İşçi Partisi'nin baskısı üzerine böyle bir yola girdiği belirtiliyor.

Londra'nın yanı sıra Washington, Paris ve Ankara gibi başkentlerde olası müdahale sesleri yükselirken, Suriye başkenti Şam'da 21 Ağustos'ta meydana gelen olayla ilgili incelemeler sürüyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, denetçilerin çalışmalarını tamamlaması için 4 güne ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Bu durumda İngiltere parlamentosundaki ikinci oylama, en erken önümüzdeki hafta başında olabilir.

İşçi Partisi lideri Ed Miliband, denetçiler raporlarını BM Güvenlik Konseyi'ne sunmadan yapılacak bir oylamada aleyhte oy kullanacaklarını söyledi.

Başbakan Cameron'ın güvenlik yetkilileri ve bazı bakanlarla yaptığı Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında, parlamentoya sunulacak önerileri belirledi. Bu öneriler son şeklini, bugünkü kabine toplantısında alacak.

Hükümetin sunacağı önergede, "Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanmasını engellemek için gerekirse hukuki, orantılı ve yaşam kurtarmaya odaklanan askeri eylemde" bulunulmasına onay istemesi bekleniyor.

İngiltere hükümeti ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin süreçte eksik kalmasını eleştirirken, bir eylemde bulunmadan önce BM sürecinin sonuna kadar izlenmesini isteyecek.

İngiltere hükümetinin BM Güvenlik Konseyi'ne sunmak üzere hazırladığı Suriye tasarısı ise Rusya'nın engeline takıldı.