BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Suriye'ye askerleri çekme çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye hükümetinin iç çatışmayı sona erdirme konusunda ilk adamı atarak askerleri kent merkezlerinden çekmesini istedi.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye hükümetinin iç çatışmayı sona erdirme konusunda ilk adamı atarak askerleri kent merkezlerinden çekmesini isterken İstanbul'daki Suriye Halkının Dostları Konferansı'nı "tehlikeli" bulduğunu ve BM Genel Sekreteri'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın çabalarıyla çeliştiğini ileri sürdü.

Lavrov, temaslarda bulunmak için geldiği Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Ermeni karşıtı Eduard Nalbantyan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin mevcut çatışmanın çözümü konusundaki ilk adımı atarak askerleri kent merkezinden çıkarması gerektiğini belirterek, muhalefetin de aynı şekilde hükümet güçlerine uyarak hızla kent merkezlerinden çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Rus Dışişleri Bakanı öncelikle hükümete bağlı askerlerin BM Genel Sekreteri'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan planına göre çekilmesi gerektiğini ifade ederek, "Böylesi bir geri çekilmeye muhalif güçler de dahil olmazsa çözüme ulaşmamızın mümkün olabileceğini sanmıyorum" dedi.

Lavrov, batıya Şam'a ültimatom vermemesi uyarısında bulunarak, "Ültimatomlar ve suni takvimlerin işe yaradığı çok nadiren görülmüştür. Akan akının en hızlı şekilde durdurulmasını istiyoruz ancak bu talep Suriye'de savaşan tüm taraflara yönelik yapılmalı" diye konuştu.

İstanbul'da yapılan Suriye Halkının Dostları Konferansı'na Suriye hükümetinin temsilcilerinin davet edilmemesi nedeniyle katılmadıklarını ifade eden Lavrov, "Böyle bir yaklaşım bana göre tehlikeli ve Kofi Annan'ın çabalarıyla çelişmekte. Biz Suriyelilerin bir kısmının değil hepsinin dostu olmaya çalışıyoruz" dedi.

Lavrov, Moskova'nın yakında iki muhalefet grubuyla görüşmeye ev sahipliği yapacağını sözlerine ekledi.