BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli muhalifler Türkiye'de toplandı

Sürgündeki Suriyeli muhalifler Esad rejimi karşıtı çabalarını koordine etmek için Türkiye'de toplandı. Muhaliflere göre Esad'ın genel af kararı da geç ve yetersiz.

Abone ol

Sürgündeki Suriyeli muhalifler Esad rejimi karşıtı çabalarını koordine etmek için Türkiye'de toplandı.

El Drobi Türkiye'yi Suriye'ye yakın olmak için seçtiklerini söyledi

Antalya'da bugün başlayıp üç gün sürecek Suriye'de Değişim Konferansında ülkedeki isyan dalgasını koordine etmenin yolları aranacak.

Suriye'de yaklaşık 50 yıldır süren Esad rejimine muhalif olan yasadışı ilan edilmiş hareketler küçük gruplara bölünmüş durumda.

Konferansta Müslüman Kardeşler örgütünü temsil eden Molham el Drobi, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada amaçlarının bir ittifak zemini aramak olduğunu söyledi.

Esad rejiminin yerine demokratik bir yönetim kurmak istediklerini belirten el Drobi, Türkiye'yi Suriye'ye yakın olmak ve “bölgedeki büyük kardeş ülke” olarak gördükleri için tercih ettiklerini de ifade etti.

Türkiye'nin toplantıya kapı açtığı, ancak organizasyonuna bir destek vermediği de muhaliflerin vurguladığı noktalardan biri.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın onayladığı genel affı da değerlendiren muhalifler, bu adımı geç ve yetersiz olarak nitelediler.

Asıl muhalif hareket ülke içinden çıkmalı”

Katılımcılar Suriye içinden bazı önemli muhalif grupların toplantıya, siyasi farklılıklar nedeniyle ve ülke dışındaki bir toplantının rejime propaganda malzemesi vereceği gerekçesiyle katılmadıkları görüşünde.

Suriye'de Değişim adlı konferansın amacı ilk aşamada ülke dışındaki Suriyeli muhaliflerin çabalarının ortaklaştırılması olacak.

Birçok katılımcı, sürgündeki muhalif kişi ve grupların biraraya gelmesinin önemli olduğunu ancak asıl hareketin ülkeden çıkması gerektiğinin altını çiziyor.

Suriyeli Kürtler, Kürtlerin tanındığı laik bir devlet istiyor”

El Haznevi İslam devletine karşı olduklarını söylüyor.

Toplantıya Kürdistan Demokrat Partisi Suriye temsilcisi olarak katılan Hozan Şevger Suriyeli Kürt grupların ittifaka katılmak için Kürtlerin diğer gruplar tarafından da bir halk olarak tanınmasını şart koşacaklarını söyledi.

Bir başka Kürt katılımcı olan Muhammed Murad el Haznevi ise kurulması hedeflenen devletin bir İslam devleti olmasına karşı çıkacaklarını, laikliği hedeflediklerini belirtti.

Katılımcılardan Dr Süleyman Domuzi de Esad rejiminin Suriye'deki Alevileri de temsil etmediğini, yalnızca bir ailenin çıkarlarına hizmet ettiğini ve Alevileri de ezdiğini söyledi.

Muhalifler protestoların eşgüdümlü hale getitirilmesi, ittifak kurulmasının koşulları ve uygulayacakları taktikleri tartışacak.

Bu arada, Suiye'nin bu toplantı öncesinde Türkiye'deki büyükelçisini değiştirme kararı aldığı bildiriliyor