BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli muhalifler: Humus felaket bölgesi

Onlarca kişinin öldüğü Humus kentinin bir felaket bölgesi olduğunu duyuran Suriyeli muhalifler, BM'ye müdahale etme çağrısında bulundu.

Abone ol

Suriyeli rejim muhaliflerinin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi, Humus kentinin bir felaket bölgesi olduğunu duyurdu ve Birleşmiş Milletler'den müdahale etmesini istedi.

Humus'ta gıda ve tıbbi malzeme stoklarının tükendiği belirtiliyor

Duyuruda, hükümet güçlerinin kentteki yerleşim birimlerini günlerdir top ateşine tuttuğu belirtildi. Kentte gıda ve tıbbi malzeme stoklarının tükenmeye yakın olduğu kaydedildi.

Kentten gelen haberlere göre, hükümet güçleri altı gün süren bombardımanın ardından kentin Bab Amro adlı bölgesine girdi.

Reuters Haber Ajansı'na bilgi veren kentteki muhalifler, bölgeyi savunan firari askerlerin çekildiğini ve Esad yanlısı güçlerin evlere girip, çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.

İnsan hakları örgütleri, Suriye'de güvenlik güçlerinin dün muhalif gösteriler sırasında en az 19 kişiyi öldürdüklerini duyurmuştu.

Kurban Bayramı'nın ilk gününde yaşanan bu ölümlerin öncesinde de arefe günü Humus'ta 27 kişinin hayatını kaybettiği haberleri gelmişti.

Ülkenin üçüncü büyük kenti olan Humus son aylarda yönetim karşıtı hareketin kalesi haline geldi.

Son bir hafta içinde bu kentte yüzü aşkın kişinin öldürüldüğü ileri sürülüyor.

Genel af sözü verilmişti

Son şiddet haberleri, Suriye'nin Arap Birliği ile siyasi diyalog süreci başlatma ve şiddete son verme yönünde yaptığı anlaşmayı izliyor.

Suriye yönetimi bu kapsamda tank ve askerlerini şehirlerden çekeceği sözünü vermiş, siyasi mahkumların salıverileceğini, gazetecilere serbestlik sağlanacağını vaat etmişti.

İçişleri Bakanı halkın elindeki tüm silahları teslim etmesini istedi.

Yapılan açıklamaya göre silahlarını verenler için genel af ilan edilecek.

Af önerisinin bir hafta geçerli olacağı, bir suça karışmamış olduğu sürece, elinde silah bulunan ya da silah ticareti yapan herkese açık olduğu duyuruldu.

Ancak Çarşamba günkü anlaşmadan bu yana, ülkeden gelen şiddet ve ölüm haberleri yoğunlaştı.

Muhalif gruplar Şam'ın Arap Birliği ile yapılan anlaşma ile zaman kazanmaya çalıştığını öne sürüyor.

Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, Suriye'de Şubat ayından bu yana düzenlenen muhalif eylemlerde üç bin kişi yaşamını yitirdi.

Suriyeli yetkililer ise, şiddetten silahlı İslamcı militanları sorumlu tutuyor ve bu grupların 1100 asker ve polisin ölümüne yol açtığını söylüyor.